Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zudor János születésnapja

Zudor János április 27-én, vasárnap töltötte be életének 60. esztendejét. Ebből az alkalomból meghitt hangulatú születésnapi összejövetel volt vasárnap délután a Posticum napsütötte teraszán, abban a kulturális központban, amelyben egy jó ideje menedéket lelt a poéta. Néhány jóbarát köszöntötte föl Zudor Jánost: jó szóval, pezsgővel, virággal és nem utolsósorban a Várad folyóirat ez alkalomból megjelent tematikus számával, amelyben pályatársak, barátok köszöntői, méltatásai olvashatók a Zudor-versek mellett. Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője ekként fogalmazott a Zudor, aki ugyanaz című, születésnapost köszöntő cikkében: „Hatvanéves a jelenkor egyik legsajátosabb költői világát és nyelvét teremtő alkotónk, Zudor János, akinek életműve egyszerre ismeretlen és áttekinthetetlen gazdagságú. Pezsgő és láthatatlan, oly zavarba ejtően egyedi, mint ő maga. Aki senkit nem hagy közömbösen, érdekes, provokáló, némelykor derűs. Mint a Zudor-jelenség, aminek a titka talán az, hogy – miközben a világ körülöttünk annyit változott egy negyedszázad alatt, hogy néha beleszédülünk – ő pontosan olyan, mint, mondjuk, nyolcvannégyben, amikor a rettenetes észak-őssi paneldzsungel mélyén először olvastam a verseit. Ugyanazok a gesztusok, ugyanazok a röhögések, ugyanazok a betűk a kopott írógépen, ugyanaz a cigarettakérés.”

zudor

zudor 1

Zudor János mosolyogva fogadta a köszöntéseket a bensőséges ünnepségen. Amolyan „zudorosan” tett megjegyzéseket, és mondott verset is egyebek mellett arról, hogy: „Kéne már egy olyan ellenzék, mely nemcsak jellemes, de szép…” És amikor az egyik érkező épp föl akarta köszönteni, kacarászva megelőzte őt: „Boldog születésnapot nekem!”

Tóth Hajnal