Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zsidó kulturális napokat tartottak Nagyváradon

Klezmerzene, filmvetítés, ételkülönlegességek – a zsidó kultúra napjait ünnepelték az elmúlt hétvégén Nagyvarádon.

zsido kulturalis 2

Péntektől vasárnapig a Kossuth (ma Independeţei) utcai neológ zsinagóga adott otthont a rendezvényeknek. A hivatalos megnyitót pénteken kora délután tartották, ekkor a szervezők képviseletében Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) vezetője, Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője és Tania Berg-Rafaeli, az izraeli nagykövetség képviselője köszöntötte a megjelenteket. A szervezésben rész vett még a Nagyváradi Zsidó Hitközség, ennek képviselői egy másik fontos eseményre készültek: szombaton megnyitották a nyilvánosság előtt a Mihai Viteazul utcai ortodox zsinagógát.

A szervezőknek sajnos programváltozásról is be kellett számolniuk, ugyanis a szombatra meghirdetett Sthetl Klezmer Band koncertje elmaradt, mivel énekesük eltörte a lábát, így ehelyett szombaton filmet vetítettek.

Nem csalódtak azonban azok, akik pénteken délután a budapesti Shabbatsong Klezmer Band koncertjét választották programként. A budapesti együttes tagjai a koncert kezdetétől közös éneklésre biztatták a közönséget, előadásukban felcsendült többek között a Szól a kakas már, A yiddische mame (magyarul Egy őszhajú asszony címmel, G. Déne György szövegével vált közismertté a dal) vagy éppen a Roumanie, de halhattunk orosz vagy éppen héberről lovári nyelvre fordított dalokat és Ofra Haza-feldolgozást is.

zsido kulturals 3

Vasárnap többek között Seidler András előadásával, a nagyváradi Hskeshet Klezmer Band koncertjével és filmvetítéssel várták az érdeklődőket. A neológ zsinagógába látogatók megtekinthettek négy ünnepi asztalt is, ezeken a Shabbath (szombat), a pészah, a hanuka és a purim jellegzetes ételeit láthatták, vásárlásra pedig a szomszédos Bacio Dolce cukrászdában nyílt mód.

zsido kulturalis 1

A nagyváradi ortodox zsinagógát is megnyitották szombaton este a nagyközönség előtt is. A rendkívüli alkalomra érkezettek, többek között egyházi és világi elöljárók együtt köszönthették a hitközség tagjaival a szombat kimenetelét, majd beszédek sora következett, melyben többek között Elie Wiesel márosmarosszigeti születésű Nobel-díjas íróra emlékeztek, akinek emléktábláját vasárnap leplezték le szülővárosában. Szót kapott például Yair Lapid, volt izraeli pénzügyminiszter, aki elmondta, ősei sírját is felkereste a látogatás alkalmával és Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Federációjának elnöke, aki az élő történelemről beszélt és Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke is. Az est során vehette át megbízását Rafael Schaffer, Románia főrabbija is, aki Aradról származik.

A Hevra Sas zsinagóga felújítását egyébként nyolc éve kezdték el, a műemlék-épület kívül-bell megszépült, szombaton teljes pompájában láthatták az érdeklődők.

Fried Noémi Lujza