Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zordon romantikától egy Sosztakovics-szimfóniáig

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órakor kezdődő koncertjén három értékes mű csendül föl. Az elsőként elhangzó mű Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) Hebridák nyitánya. A zeneszerzőt 1829-ben tett skóciai utazása inspirálta a mű megírására. A nyitány a zordon romantikájú északi táj zenei hangulatfestése. Konkrét ihletője az eredeti címben is szereplő Fingal barlangja, mely a Belső-Hebridák déli részén fekvő Staffa szigetén található, a tengerre néző, mintegy 23 méter magas, bazaltoszlopokkal körülvett sziklanyílás. A nyitány 1930-ban keletkezett, majd 1932. május 14-én átdolgozott formában Londonban került bemutatásra.
Ezt követően Johannes Brahms (1833–1897) a-moll kettősversenye hegedűre és gordonkára (op. 102) hangzik el. Az 1887-ben komponált és Joachim József hegedűművésznek ajánlott kettősverseny 1887. október 18-án került bemutatásra Kölnben, a zeneszerző vezényletével, a hegedűszólamot Joachim, a gordonkáét Robert Hausmann játszotta. Szimfóniái után itt alkalmazott Brahms utoljára nagyzenekart, a darab természetének megfelelően azonban ügyelt arra, hogy a két koncertáló hangszer kamarazenéjéhez nyújtson stílusos keretet ez az együttes.
A hangverseny második felében Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) c-moll kamaraszimfóniája (op. 110) hangzik el. A komponista e szerzeményét a fasizmus és a világháború áldozatainak ajánlotta.
A koncert meghívott karmestere Cristian Lupeş, aki 2001-től az Artexim Művészeti Ügynökség munkatársa, a Nemzetközi George Enescu Fesztivál és Verseny szervezője, Seiji Ozawa és Zubin Mehta mesterek aszszisztense. A bécsi Universität für Musik und Darstelle Kunst karmesterkurzusain (2004 és 2005) tökéletesítette tudását. 2007-től Mihai Constantinescunak, a Nemzetközi George Enescu Fesztivál és Verseny ügyvezető igazgatójának munkatársa. Jelenleg Marek Janovski asszisztenseként egy nagyszabású projektben vesz részt (tíz Wagner-opera interpretálásában, a berlini Rundfunk-Sinfonieorchester közreműködésével). Mindemellett tovább tökéletesíti tudását Svájcban, valamint Hollandiában.
Meghívott szólistaként fellép Cristian Florea gordonkaművész, számos romániai verseny díjazottja és kitüntetettje, az 1979-es genfi verseny, a svájci és az 1982-es müncheni ARD (Németország) verseny döntőse. Számos kamarazenekari formáció tagja. Jelenleg a moldovai Nemzeti Kamarazenekar karmestere, melyet a 2011-es Nemzetközi George Enescu Fesztivál keretében vezényelt is. Cristian Florea szólistaként és karmesterként olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint például a salzburgi Mozarteum, a madridi Szimfonikus Zenekar, a katalóniai Nemzeti Szimfonikus Zenekar (Barcelona).

Maria Montserrat Florea

Maria Montserrat Florea

A másik meghívott szólista Maria Montserrat Florea hegedűművésznő (Spanyolország), aki neves karmesterekkel és olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint például a Valles Szimfonikus Zenekar, a Nagyszebeni és Ploieşti-i Állami Filharmónia, az Európai Szimfonikus Zenekar. Emellett számos ösztöndíj és díj birtokosa.