Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zongoraest országos bemutatóval

Ábrám Endre és Veress Gáspár zongoraművészek virtuóz játékkal kápráztatták el a nagyváradi közönséget pénteken a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

A koncert keretében – amely a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében zajlott – a két Budapesten végzett művész többek közt előadta Lászlóffy Zsolt Hommage tectonique ŕ Hollósy Kornélia című szvitjét is, amellyel a PKE oktatója a Monarchia „magyar csalogányának” nevezett, 19. században élt örmény származású magyar énekesnőnek hódol. Hollósy egyéb emlékezetes alakításai mellett Erkel Ferenc Bánk bán című operájának ősbemutatóján Melinda szerepében lépett színpadra.

zongoraest 1

Érdekes egybeesés, hogy Hollósy Kornélia nevelőanyja, a szintén örmény származású Lászlóffy Rebeka volt. A konkrét Stravinsky-idézetet is tartalmazó szvit országos premierként hangzott el. Képünkön a szerző (bal oldalt) tapssal fejezi ki elismerését a két fiatal zongoraművésznek. Az előadás egyébként nemcsak a zeneszerző, hanem a közönség részéről is hosszas tapsvihart váltott ki. Elhangzottak még Ligeti György, Bartók Béla, Liszt Ferenc és Debussy művek.

Sz. G. T.