Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zöldségeket és gyümölcsöket ellenőriztek

Július 3–7. között a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság (CJPC) több ellenőrzést végzett megyénkben, amelyek során az élelmiszerüzletek, bevásárlóközpontok, piacok, raktárak és nagykereskedések gyümölcs- és zöldségkínálatát, az áru frissességét, illetve a fogyasztóvédelmi előírások betartását vizsgálták.

zoldsegeket

Az ellenőrzések során 26 kereskedelmi egységet vizsgáltak meg, és 13 esetében állítottak ki jegyzőkönyvet különböző szabálysértések okán. A kiszabott bírságok értéke 32 ezer lej volt. A szabálysértések többnyire az előírások be nem tartása miatt keletkeztek, hiányoztak például azok a kísérődokumentumok, amelyek a specifikus kereskedelmi szabványoknak való megfelelést igazolják. A szabálysértők hiányosan tájékoztatták a vásárlókat a termékfajtákról, a csomagolásról, az áru származási helyéről, a minőségről, meghibásodott mérőeszközöket használtak vagy éppen nem volt árjegyzékük.

A fogyasztóvédelmi hatóság arra hívja fel a vevők figyelmet, hogy nagy odafigyeléssel vásároljanak, és a következőket tanácsolja: mindenképpen győződjenek meg a zöldség vagy gyümölcs minőségéről, kérjék meg az eladót, hogy mutassa meg a terméket, ne vásároljanak sérült, rossz állapotú vagy eltérő minőségű, de összeválogatott árut. Ne vásároljanak akkor sem, ha észreveszik, hogy a csomagoláson feltüntetett minőségről szóló információk nem egyeznek meg a termék állagával, és minden esetben őrizzék meg a megvásárolt termék átvételekor kapott számlát és ne vásároljanak kereskedelmi engedéllyel nem rendelkező helyeken.