Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zöldhályog (glaukóma)

Ha valaki azt hiszi, hogy a zöldhályog csakis az idős emberek betegsége, az nagyon téved. Újszülöttől idős emberekig bárki kaphat glaukómát, és sajnos egyre gyakoribb, hogy egészen fiatal korban is támad. Ha idejében nem fedezik fel, vakságot okoz, nem számít, hogy az érintett milyen nemű, milyen korú, milyen etnikai csoportba tartozik. Bár 45 éves korban veszélyeztet elsősorban, mégis az összes beteg 6–7 százaléka 35 év alatti. Ezeknek mintegy fele nem is sejti, hogy súlyos betegség fenyegeti a szeme világát, így nemhiába nevezik a glaukómát alattomos kórnak.

zoldhalyog

Rendszerint nincsenek korai figyelmeztető tünetei, gyakran minden előzetes panasz nélkül alakul ki a végleges megvakulással fenyegető zöldhályog. Az esetek egy részében azonban vannak előjelei, és ha időben észreveszik, akkor jó eséllyel megelőzhető. A legtöbb esetben már a kezdeti stádiumban megemelkedik a folyadéknyomás a szemben. A tartós, rohamokban jelentkező fejfájás is lehet jele a kezdődő glaukómának. A kezdeti problémákra a periférikus látás romlása, illetve elvesztése is felhívhatja a figyelmet. Fontos ezeket a tüneteket komolyan venni, és késedelem nélkül felkeresni a szemészt. Korai stádiumban még van esélye az orvos hatásos közbeavatkozásának. Ha azonban a látóideg megsérül a folyamat előrehaladtával, megvakulhat a páciens.

A szemész szakorvosok szerint a glaukóma miatt megvakult emberek nagy részének megmenthető lett volna a látása, ha egy fajdalommentes, pár percig tartó szűrővizsgálaton részt vettek volna. Nagyon ajánlatos a kontroll és szűrővizsgálat évente azoknak, akiknek a családjában volt/van glaukómás beteg, rövidlátásban szenvednek, cukorbetegek, esetleg rendszeresen kortizon- vagy szteroidtartalmú készítményt szednek.

A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul, hogy a szem természetes védőmechanizmusa ép maradjon. Ehhez főleg enzimekre és antioxidáns anyagokra van szükség. Ezeket a mikrotápanyagokat szervezetünk az elfogyasztott táplálékból pótolja. A zöldségek, gyümölcsök – különösen a leveles zöldségek (spenót, sóska, zöldsaláták), narancs, a brokkoli, a kukorica, a paprika, a tojás sárgája – tartalmaznk hasznos, a szem védelmi rendszerét erősítő lutein és zeaxantin mikrotápanyagokat. Az antioxidánsok közül a C-vitamin a citrusfélékben, a paradicsomban, a brokkoliban, a burgonyában található bőségesen. E-vitamin legfőképpen a dióban, az avokádóban, a kiviben, a búzacsírában és a tojásban található. A megfelelő látás fenntartásához szükséges cinkhez pedig halból, vörös húsokból, szárnyasokból juthatunk hozzá.

A megelőzés mellett természetesen az a legfontosabb, hogy amennyiben bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy az eltéréséket még a kezdeti szakaszban kezelhessék.

Győri György