Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zenével emlékeztek az elhunyt családtagokra

Keresztmetszetszerűen számos történelmi korszak zenei hagyományait ölelte fel az a hangverseny, amelyet a néhai Thurzó Sándor (1920–2009) emlékére tartottak vasárnap este a nagyváradi Lorántffy-központ zsúfolásig telt múzeumtermében.

A szépszámú hallgatóságot az est házigazdájaként és az emlékkoncert főszervezőjeként Thurzó Zoltán köszöntötte, aki arról a szellemi és erkölcsi hagyatékról beszélt, amelyet a nagyszülők generációja hagyott a jelenkor embereire, és amelyet mindenkinek kötelessége továbbadni gyermekeinek. Thurzó Zoltán ugyanakkor mindenkit felkéret arra, hogy a különböző stílusú és hangulatú zenei művek hallgatása közben idézze fel elhunyt szeretteit.

zenevel 1

A koncert az alkalomhoz illően a Felejthetetlen szüleim emlékére című Popper Dávid-szerzeménnyel vette kezdetét, melyet Thurzó Zoltán zongorakíséretében Thurzó Sándor József brácsaművész adott elő megindító átéléssel. Az est folyamán megcsillantotta még tehetségét Bede Róbert (tenor), Bozsódi Beáta (cselló), Florin Mircea Ganea (basszus), Gerhard Mild (bariton), Lucian Maliţa (hegedűmű), Lukács Zsolt (klarinét), Réthi Brigitta (zongora), valamint Tasnádi Ferenc (mélybariton).

zenevel 2

Az összes fellépő művész magas színvonalú előadással adózott a nagy előd emlékének. A koncert során ugyanakkor elhangzott egy emlékezetes ősbemutató is: Réthi Brigitta Wien, du Stadt meiner traume című szerzeménye, melyet Rudolf Sieczyński versére komponált.

Sz. G. T.