Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zenészek találkoztak Paptamásiban – FRISSÍTETT

Sikeres volt a kezdeményezés, máris a folytatást tervezik

Gondolt egyet a paptamási kultúrházigazgató, Major Lóránt és a polgármester, Matyi Miklós, és eldöntötték csatlakoznak az ötletgazda, Zsigmond Bálint kezdeményezéséhez, miszerint valamiképpen felkarolnák és menedzselnék a Bihar megyei zenekarokat, illetve elindítanának egy kezdeményezést, melynek az a célja, hogy a város-, falu- vagy községi napokon a helybéli zenekarok nagyobb szerepet kapjanak. Ezért szervezték meg a hétvégén az első Bihar megyei Zenekarok Találkozóját. A kétnapos rendezvény első felén mi is részt vettünk, és elmondhatjuk, nem mindennapi programhoz volt szerencsénk.

A muzsikusok már péntek délután gyülekeztek Paptamási kultúrházában. Hamar előkerültek a hangszerek is, és ösztönösen szólaltatták meg őket a rutinos zenészek, akik elindultak, és a település főutcáján a községházától a templomig és vissza muzsikaszóval hívogatták az embereket az esti bálba.

Nagyobb szerepet az élőzenekaroknak!

A nagy közös örömzenélést azonban a rendezvény komolyabbik programpontja, a zenészfórum előzte meg. Ezen, behúzódva a művelődési ház hűvös nagytermébe, a köszöntések után a szervezők vázolták fel kezdeményezésük célját és elképzeléseit.

DSCN1688

Major Lóránt és Matyi Miklós – nyilvánvaló módon valamennyi jelenlévővel közösen – egyetértett abban, hogy az élőzene nem hiányozhat a nagyobb közösségi programokról, ám mint mondták, meg kell találni annak a módját, hogy a zenekarok népszerűsíthessék magukat, továbbá tudatosítani kell, hogy a magyarországi „tátogó sztárocskák” helyett sokkal nagyobb értéket képviselnek a helybéli muzsikusok, akik minőségi élőzenével szórakoztathatják a közönséget. Persze kiemelten szó esett a magyar nóta és kultúránk ápolásának fontosságáról és szükségszerűségéről, mint ahogy arról is, mi számít minőséginek. A zenészek közül többen hozzászóltak a témához, és mint kiderült, az egyik legfőbb probléma a honorárium megállapítása. Míg a „komolyabb” zenekaroknál mások sokkal olcsóbban vállalnak el fellépést, nem feltétlenül lehet minőségről beszélni, aminek megvan a hátránya is. Ugyanakkor fontos szerepet játszik a manapság csak PR-ként (Public Relation) emlegetett közönségszolgálat, ugyanis ez nagyban hozzájárul a bandák ismertségéhez és adott esetben az elismertségéhez is.

DSCN1689

A baráti hangulatú fórum hozadékai közül megemlítendő, hogy a szervezők Zsigmond Bálint vezetésével elkezdték a Bihar megyei Zenész Egyesület létrehozását, amely a fentebb említett célokért tevékenykedne a jövőben. Ugyanakkor arra is nagyon hasznos volt ez a találkozó, hogy a zenekarok tagjai együtt, közösen nézzenek szembe korunk egyik legnagyobb zenevilági problémájával, a modernizáció okozta és a globalizáció által ránk erőltetett elektronikus gépzene térhódításával, és az igények, az elvárások eltolódásával.

Örömzenélés az utcán

Érdekes volt ugyanakkor, hogy míg a teremben féltucatnyian szóltak hozzá a felvetett elképzelésekhez és problémákhoz, a fórum után, a folyosón, az előtérben és az udvaron kisebb-nagyobb csoportokba verődve mindenki elmondta a véleményét. A Sanzon zenekar tagja, Szőcs Lőrinc prímás szerint például tájainkon a zenészek egyik legnagyobb baja a rivalizálás és az irigység. Véleménye alapján ha ezen sikerülne túllépni, máris hatékonyabban együtt dolgozhatna a közös cél érdekében a bihari zenésznemzedék.

DSCN1712

A kultúrház előtt ismét előkerültek a hangszerek, és muzsikusok rá is zendítettek. Felemelő érzés volt hallani, ahogyan a több mint harminc zenész együtt húzza és fújja az ismert magyar nótákat, lakodalmas slágereket. Az utcán a köröstarjáni rezesbanda is bebizonyította, ért a zenéhez, hozzájuk csatlakoztak a többiek, és együtt indultak el a hívogató útra. A siker nem maradt el, ugyanis nem volt olyan ház, ahol ne nyílott volna az utcaajtó, és ne jöttek volna ki az emberek megcsodálni a különleges eseményt. A közel félszáz muzsikus már ekkor remek hangulatot teremtett, mind többen csatlakoztak a menethez és követték őket velük együtt énekelve a dalokat, nótákat. A menetet a Desszert, a Sanzon, a Koktél, az Abrakadabra, az L. and P. duó és a Miklós zenekar tagjai vezették.

A kultúrház is benépesedett estére, ahol egymás után léptek fel az együttesek, a szünetekben pedig divatbemutatókat is tartottak helybéli ifjú hölgyek, nemkülönben nagy sikert aratva.

A fiatalok is teret kaptak

Szombaton az amatőr zenekarok találkozójára került sor. Major Lóránt főszervezőtől megtudtuk, erre két zenekar jelentkezett. A Szentimréről érkezett Acélszív együttes, valamint Egyed Feró zenekara. „A fiatalokból álló Acélszív zenekar nagyon pozitív hatást keltett az érdeklődők körében, és igazi koncerthangulatot teremtettek a paptamási kultúrotthonban” – tudatta lapunkkal a főszervező. A program ezután az előző este időhiány miatt fellépni nem tudó zenekarok előadásával folytatódott. A színpadra lépett Bíró Attila és fia, a kágyai Buliszervíz, majd az estét az Aperitiv zenekar zárta. Ugyancsak szombat este megválasztották a bálkirályt és bálkirálynőt a helybéli Rézműves Krisztián és Tóth Mónika személyében.

Borsi Balázs

Tekintsék meg fotógalériánkat!