Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zenei maraton Hirosima emlékére

1945. augusztus 6-án, helyi idő szerint reggel 8 óra 15 perckor, az Enola Gay névre keresztelt B-29-es amerikai bombázó atombombát dobott a japán Hirosima városára, több mint 66 ezer ember halálát és további hetvenezer sérülést okozva. Három nappal később, a Nagaszakit ért atomtámadás több mint 74 ezer embert pusztított el. A tragikus események 70-ik évfordulójáról több mint négyórás zenei maratonnal emlékeztek meg csütörtökön a nagyváradi vár szabadtéri amfiteátrumában, az immár hagyományossá vált Adj esélyt a békének (Give Peace a Chance) koncert keretében. Az ország leghosszabb életű koncertsorozata (21-ik alkalommal rendezték meg Florian Chelu nagyváradi zenész és a Nagyváradi Rockfilharmónia szervezésében) idén is számos érdeklődőt vonzott. Közel kétszázan hallgatták a lelátókról a régi és új dallamokat.

zenei maraton 1

Ugyanakkor valószínűleg rekordot döntött a résztvevő előadók száma is. Mint Florian Chelu hangsúlyozta, a szervezők senkit nem utasítottak vissza, aki fellépési szándékát jelezte. Ennek megfelelően az idei Give Peace a Chance a „régi motorosok” mellett, minden eddiginél több pályakezdőt és fiatal fellépőt vonultatott fel. Ez kétségtelenül növelte a zenei sokszínűséget, viszont jócskán csökkentette az esemény színvonalát. Arról nem is szólva, hogy a szabad dalválasztás nyomán, az ilyenkor hagyományosan énekelt Beatles-, Dylan-, vagy Hendrix-számok teret vesztettek a szirupos modern dallamokkal szemben, s ez által mondhatni elsikkadt az az üzenet, amit a béke-koncert közvetíteni hivatott.

Volt viszont rengeteg meglepetés. Călin Pop, a Celelalte Cuvinte rockbanda szólistája például előbb óvodáskorú kislányával, Ambrával duettben adta elő az Azi tu eşti című saját szerzeményét, majd Florian Cheluval énekelt közösen Florian Pitiş emlékére. Később a Chelu-házaspár is porondra lépett egy romantikus, Iosif Vulcan soraira íródott dallal, Amorul meu címen. A koncerten fellépett még többek közt a Fala Band (Liliana Budău Ioniţă, Mircea Budău Ioniţă, Dan “Bebe” Beşe, Adrian és Mario Abrudan); a Day Night Confusion (Răzvan Dobai, Andrei Gavriş, Rareş Pantea, Sebastian Cefan); a Vivere együttes (Georgiana Cordea, George Mario Rus, Paula Doboş, Denisa Paul, Roxana Mureşan, Ioana Ardelean, Ovidiu Lazăr); az Art Group (Lăcrimioara Deac, Lavinia Anca Drăghici, Nagy Tímea, Vlad Vancea, Ovidiu Bolocan); a Party Band (Mihai Baneş, Pop Sándor, Adrian Moldoveanu) a Meda Music, valamint Sergiu Nica, Marian Filip, Emil Sauciuc, Andrian Locovei, Alexandru Pop, Kása Tamás, Andrei Moroşanu, Raul Silaghi, Alexandrina Chelu, Iuliana Băican Chelu, Borzási Dávid és Brugos Laszló.

Sz. G. T.