Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zenei esték a Literától. Ismét Kistehén-koncert lesz Váradon

A Litera Kulturális Egyesület könnyűzenei koncerteket szervez a dzsessz és a magyar alternatív zene kedvelőinek. Az egész nyáron át tartó koncertsorozat programja nagyon színes, változatos, érdekes előadókat sorakoztat fel a fesztiválzenekaroktól a dzsesszen át a szólókoncertekig.

Mostis Gergőnek, az egyesület vezetőjének megfogalmazása szerint: „A Litera célja az, hogy Nagyvárad se maradjon ki az erdélyi zenei-, irodalmi- és képzőművészeti fesztiválok forgatagából, hanem állandó megállóhelye legyen a városon áthaladó kulturális formációknak. Különös tekintettel a fiatalokra, akik minőségi zenei vagy képzőművészeti élmények nélkül egyre inkább a kommersz műfajok felé fordulnak, hiszen az mindig könnyen elérhető. Kissé elszigetelődik Nagyvárad mindazoktól a rendezvényektől, mozgalmaktól, fontos kezdeményezésektől, amelyek a nagyobb egyetemista városokban feljövőben vannak, és állandó pezsgésben tartják az illető várost. Ez óhatatlanul közönyhöz vezet, ami nagyon veszélyes a város amúgy sem túl pozitív közhangulatára nézve.”

zenei Kistehen Event Cover_RGB_Webre

Olyan neves előadók is szerepelnek a nyári kínálatban, akik a magyarországi zenei életben meghatározó erővel bírnak és a fesztiválok nagyszínpadának állandó vendégei. A váradi zenei estek programja: július 26. – Magashegyi Underground; július 27. – Barabás Lőrinc; augusztus 9. – Egy Kiss Erzsi Zene; augusztus 10.  – Ethnofil; augusztus 17 – Takáts Eszter és Zenekara; augusztus 23. – Szempöl; augusztus 30. – Tárkány Művek (egyeztetés alatt); augusztus 31. – Tündérground; szeptember 12. – Irrie Maffia (egyeztetés alatt); szeptember 13. –Takáts Eszter (szóló); szeptember 14. – Váczi Eszter Quartet; szeptember 21. – Pannonia Allstars Ska – Soundsystem.

A további tervekben szerepel: Brains, Akkezdet Phiai, Kerekes Band, Zagar és a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

A váradi Moszkva Kávézó-beli nagysikerű koncert után július 18-án, csütörtökön 22 órakor a Léderer-malomban (Kocsány János, mai nevén Miron Costin utca 21. szám) ismét fellép a Kistehén zenekar. A Félsziget fesztiválra utazó együttes az ottani fellépést megelőzően újból nagykoncertet ad Váradon. Az együttes alapvetően kelet-európai hangzásvilágra épül: hol egy kis rockos hangzással, hol meg melankóliával, emellett egyes dalokban van beat, kuplé, elektronika, űrdzsessz, szörfgitár, szájharmonika és sok minden egyéb. Az idei Transilvanian Music Award zenei díjkiosztó gálán a zenekar elnyerte Az év legjobb alternatív együttese címet. A váradi koncertre a belépőjegy: 15 lej felnőtteknek és 10 lej diákoknak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.