Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zene nélkül mit érne az élet?

Két csodálatos művész, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékét idézték meg dalokkal méltán népszerű magyarországi előadók: Balogh Anna, Koós Réka, Csengeri Attila és Miller Zoltán. Az emlékestet vasárnap este tartották meg a váradi színházban, méghozzá zsúfolt ház előtt, a nézőtéren pótszékeket is el kellett helyezni. A rendezvénynek nagy sikere volt, akárcsak a körülbelül egy hónappal ezelőtt megtartott operett- és musicalestnek, amelyet szintén a Szigligeti Színház szervezett.

zene (1)

Az est során Miller Zoltán elmondta: a váradi fellépés előtti este Kolozsvárott mutatták be műsorukat. Szólt arról, hogy fantasztikus kihívás számukra két ilyen kaliberű művésznek a dalait énekelni. Mint mondta, jövőre már harminc esztendeje lesz annak, hogy Máté Péter távozott az élők sorából. Gyönyörű szerzeményeit hallgatva mégsem kell elszomorodnunk, hanem az úgymond belső mosolyra érdemes figyelni. Az előadóművész említést tett arról is: sokat gondolkodott azon, hogyan lehet legendává lenni. S. Nagy István dalszövegíró a Máté Péterről szóló könyvében azt írta e sokoldalú művészről: mindig ugyanaz az ember volt az utcán, mint a színpadon, ugyanaz a természetesség jellemezte. Miller Zoltán megjegyezte továbbá: az egy hónappal ezelőtti operett- és musicalest alkalmával is remekül érezte magát Váradon, hiszen az itteni közönség lelkes, a teátrum pedig gyönyörű.

zene nelkul

A színpad hátterében mindig egy-egy Máté Péter- vagy Cserháti Zsuzsa-portré volt kivetítve, attól függően, hogy épp melyikőjüknek a dala hangzott el. Cserháti Zsuzsa dalai közül fölcsendült például az Árva fiú, az Én leszek, az Egy elfelejtett dal, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, az Édes kisfiam, a Boldogság, gyere haza, a Hamu és gyémánt. Máté Péter szerzeményei közül pedig elhangzott többek között az Egy darabot a szívemből, az Ez majdnem szerelem volt, az Egyszer véget ér, a Mondd, miért szeretsz te mást?, a Most élsz, a Hull az elsárgult levél, az Ez itt az én hazám, az Elmegyek, az Azt súgta a szél, a Zene nélkül mit érek én? című dal.

Balogh Anna méltatta a kompozíciók mély tartalmát, megjegyezvén, e szerzeményekhez „föl kellett nőni”. Koós Réka az Én leszek című dal kapcsán mesélt a zeneszerzőről, Havasy Viktorról is, aki rengeteget dolgozott az édesapjával, Koós Jánossal.

zene (3)

Először inkább a mélabús, tűnődésre, mélázásra, nosztalgiázásra késztető, gyönyörű lírai dalokkal kedveskedtek a közönségnek a fellépők. A műsorszámok között Csengeri Attila olykor humorral oldotta a szomorkás hangulatot. Aztán persze jöttek pörgősebb, vidámabb nóták, mint például a New York, New York vagy az I love you, Baby! című slágerek, amelyeket Cserháti Zsuzsa annak idején oly magával ragadóan adott elő. És persze nem maradhatott el a Szágulás, Porsche, szerelem sem.

A kétrészes emlékest ráadásaként a négy művész közösen elénekelte az Azért vannak a jóbarátok című zeneszámot, majd búcsúzóul még egyszer meghallgathatta a közönség a Zene nélkül mit érek én?-t. A rendezvény végén igazi vastapsot kapott

Tóth Hajnal