Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zászlóbontás Székelyhídon

Szombaton mintegy ötven ember jelenlétében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Csomortányi István, a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) alelnöke ünnepélyes keretek között átadta Székelyhídnak és Érolaszinak a Partium zászlaját.  Ezt megelőzően Rhédey Emília, a székelyhídi Néppárt elnöke köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket, Rákóczi Lajos egykori Bihar megyei parlamenti képviselő személyében pedig az 1989-es utáni időszakból Székelyhíd első polgármesterét.

partiumi zaszlobontas

Szilágyi Zsolt kifejtette a Néppárt álláspontját a közelgő helyhatósági és az őszi parlamenti választásokat illetően. Hangsúlyozta: a Néppárt választási pártban gondolkodik, szem előtt tartva a szórványvidék helyzetét, ugyanakkor a tömbben élő magyarság politikai versenyét tartja méltányosnak és igazságosnak. Szilágyi vázolta a politikai alakulatának kezdeményezését és javaslatait a választási párt, illetve a magyar képviselet maximalizálásának érdekében, valamint dióhéjban beszámolt a Kelemen Hunorral való decemberi találkozóról is, ahol az egyeztetések folytatásában állapodtak meg, mely egyeztetésekre még e hónap folyamán sor kerülhet.

Csomortányi István a Partiumi Autonómia Tanács céljairól tett említést. Mint mondta, a Partiumnak, hasonlatosan a Székelyföldhöz, megvan a maga identitástudata, a Partiumot tehát mint Magyarország Erdélyhez incorporáltatott részként tartották számon. A pecsétből inspirálódva a Részek zászlaja a négy folyóvizet és a kettős keresztet örökíti meg.

Az esemény második részében megalakult a PAT székelyhídi sejtje Rhédey Emília elnökletével, alelnökök Fele László és Kiss Piroska, valamint az érolaszi is, amelynek elnöke Kocsis Zoltán, az alelnöki tisztségeket pedig Kécz Lajos és Kécz Erika tölti be – tudatta az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.