Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zarándoklat Székelyhídról Mátraverebély-Szentkútra

A székelyhídi római katolikus egyházközség zarándoklatot szervezett november 11- én Márton napján Mátraverebély-Szentkútra.

A zarándokokat Fejes Antal atya és Kiss Kamill szerzetes fogadta, köszöntötte és Isten áldását kérte rájuk. Délben Márton napi szentmisén vettünk részt a Szentkúti Nagyboldogasszony-templomban, melyet 1970-ben a Basilica Minor rangra emelt VI. Pál pápa. A szentmisét Fejes Antal atya celebrálta, szentbeszédet mondott Ozsváth József székelyhídi plébános. Fejes Antal atya beszédében arra próbálta ráirányítani a figyelmet, hogy milyen fontos üzenete lehet ma is számunkra Szent Lászlónak. Keressük meg életünkben, hogy Szent László bátorsága vajon hogyan akar érvényesülni a mi élet vezetésünkben is. Az atya beszédében szólt Szent László példamutató életéről, nagyváradi és Mátraverebély-Szentkút-i kötödéséről.

zarandoklat 1

A hagyomány szerint 1091-ben a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki egy szakadék fölé ért, ahonnan reménytelen volt a továbbjutás. De a király lovával átugratta a szakadékot és a legenda szerint a patkószegek nyomán forrásvíz fakadt, mégpedig gyógyító forrás. November 11-e kapcsán a tisztelendő beszédében megemlítette Szent Mártont is, szólt annak életéről és Isten akaratáról, mely beteljesült, minek bizonyítéka, hogy Szent Márton életét csodák és gyógyulások kísérték.

Zárásként beszélt Boldogságos Szűz Máriáról – akit magyar nyelvünk nem egyszerűen szentnek, hanem Szentségesnek mond – a legnagyobb a szentek között, mert neki adatott az a kegyelem, hogy anyja lett a Megtestesült Igének. Míg a szentek az Úr Krisztus teljességéből merítik az állapotukhoz szükséges kegyelmeket, addig a Boldogságos Szűz ugyanebből a Forrásból megkapott minden kegyelmet, amit teremtmény egyáltalán kaphat ezért ő a ,,kegyelemmel teljes”. Szűz Mária anyasága öröktől fogva ott volt Isten megváltó tervében, s így megtörtént az, ami a természet rendjében sem azelőtt, sem azóta nem fordult elő: anya lett a szűz és fia született: Jézus, a mi Megváltónk.

A szentkúti templom története dióhéjban a következő: Balogh Antal remete, templom építésbe kezdett annál a forrásnál, melyet egy legenda szerint egy néma fiú talált. Az alapozás elkezdése után az Almásy család támogatásával épült fel a templom 1758 -1763 között. VI. Pál pápa Bazilika Minor rangot adott a templomnak 1970-ben. 2006-ban Erdő Péter bíboros Nemzeti Kegyhelynek nyilvánította.

zarandoklat 2

A templomban egy Szűz Mária kegyszobrot tartanak. A mennyezeti boltozaton csodaszép freskók láthatóak: Szent László vizet fakaszt, Szűz Mária mennybe vétele   és Szűz Mária meggyógyítja a néma pásztorfiút. Baloldalon Szent István és Assisi Szent Ferenc, míg jobb oldalon Szent József és Szent Erzsébet képei láthatók.

Haza fele betértünk rövid időre a Heves megyei Gyöngyösi Dudás Ferenc Családi Borászat és pincészetbe. Az 1000 méter magas Mátra hegység kelet-nyugati irányban húzódó vonulata északról védi ezt a napfényben gazdag borvidéket. Nagy kiterjedésű szőlőskertek díszlenek a déli és nyugati lejtőkön, ahol különösen a szőlőtermelésnek kedvező, agyaggal kevert talaj biztosítja az itt termesztett szőlőkből készített borok kiemelkedő illat és zamat gazdagságát.

A zarándoklat és kirándulás, a változatos programok lelki élményekkel gyarapítottak mindannyiunkat. Testileg kicsit megfáradva, de lelkileg felüdülve és megújulva, élményekkel gazdagon tértünk haza. Nagyszerű dolog volt ez a zarándoklat, amiért köszönet és hála Istennek, mint a „nagy szervezőnek”, köszönet és hála, Ozsváth József székelyhídi plébánosnak, a zarándoklat vezetőjének, segítőtársainak, magyar országi vendéglátóinknak.

Tatai István