Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zarándoklat 1400 méteren

A nagyváradi West Alpine Offroad Egyesület tagjai szombaton zarándoklatot tettek az Erdélyi szigethegységben, a 2014 január 20-án történt légi-katasztrófa áldozatainak emlékművénél, a Fehér megyei Horea községben. A váradi zarándokcsapatot elkísérte a két évvel ezelőtt bekövetkezett tragédia legfiatalabb áldozatának nővére is. A Horea községben felállított emlékmű egy egyszerű keresztből és egy repülőgép faragott másából áll, amelyeknek a közelében a gyászoló hozzátartozók és a velük szolidaritást vállaló emberek számos fényképet és mécsest helyeztek el, jelezve, hogy a fájó tragédia még mindig elevenen él emlékezetükben.

Fotó: West Alpine Off Road

Fotó: West Alpine Off Road

A szerencsétlenül járt repülőgépen, 2014 januárjában, egy négy sebészből és egy ötödéves orvostanhallgatóból álló egészségügyi csoport utazott, amelynek tagjai azért jöttek volna Nagyváradra, hogy egy agyhalott donor szerveit előkészítsék átültetésre. Ahogy arról annak idején a Reggeli Újságban is beszámoltunk, repülőgép Bukarestből indult és a nagyváradi repülőtéren kellett volna leszállnia, a pilóta azonban kényszerleszállást hajtott végre délután fél négykor a kiindulási ponttól mintegy 500 kilométerre.

A Britten Norman 2 típusú kisgépben hét személy utazott, köztük Radu Zamfir sebészorvos, aki földetérés után segítséget hívott mobiltelefonon, valamint a váradi Sorin Ianceu, akit törött karral és a gerincet ért erős ütéssel szállítottak kórházba az eseményt követően. A lezuhant gépet a mentőcsapatok és helyi lakosok közös erőfeszítéssel keresték a hegyekben, és végül mintegy öt és fél órai kutatás után utóbbiak találták meg. A mentőakcióban több mint száz képzett személy – köztük a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat munkatársai – és körülbelül kétszáz helyi lakos vett részt.  A balesetben a repülőgép 55 éves pilótája, Adrian Iovan és egy huszonéves gyakornoklány, Aurelia Ion vesztették életüket. Őket postumus Horea község tiszteletbeli polgáraivá avatták.

Sz. G. T.