Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zalai Antal a filharmóniában

Ma este 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében Antonín Dvořák műveiből hallhat összeállítást a közönség. Az intézményben időről időre megrendezett nagy zeneszerzőket bemutató minifesztiválok programfüzetében ma a 19. században élt cseh zeneszerző három munkája szerepel: Karnevál-nyitány, op. 92, a-moll hegedűverseny, op. 53 és VII. D-moll szimfónia, op. 70.

Jankó Zsolt, Tódor Albert és Zalai Antal

Jankó Zsolt, Tódor Albert és Zalai Antal12

 

Az este folyamán a kolozsvári születésű Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényli a művészeket, akik sorában Zalai Antal hegedűművészt köszöntik immár harmadik alkalommal a megyeszékhely zenei életének elöljárói.

A fiatal magyarországi tehetség, akit Igor Ojsztrah ukrán hegedűművész “tökéletes technikájú, valódi zenei érettséggel és finomsággal megáldott, nemes és kivételes tehetségnek” nevez, most játszik először Jankó karmesteri pálcája alatt. Zalai nagyon szívesen ad elő ugyanakkor Dvořák hegedűversenyeiből, különösen a ma este előadandó darabot, amely a szerző egy tipikus munkájának mondható, a tőle megszokott melódiákkal, fordulatokkal, jóllehet elég ritkán játsszák. A darab második tétele különösen gyönyörű, a Prágán keresztül áthaladó Moldva folyását imitálja. Jankó a karneváli darab kiválasztását, hamarosan februárba – a farsang időszakába lépve -, egyáltalán nem nevezte véletlenszerűnek. A zenemű egy ciklus harmadik alkotóeleme, amely a szerelem, a természet és az emberek témáját dolgozza fel. Az utóbbi tematika feldolgozása, ahogy azt az est során megtapasztalhatja a közönség, energiával teli, mint egy tűzijáték, ugyanakkor Brahms egyik szimfóniájának hatása alatt lévén megkomponálva, nagyon komplex és nehéz is. A reményt, és az örökös fényt szimbolizálja, amelyet a lélekben erőseknek a legnagyobb szerencsétlenségek közepette is sikerül meglátniuk.

Szamos Mariann