Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zajlik az iskolák és óvodák felújítása

A nagyváradi önkormányzat igyekezett a lehető legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy a megyeszékhely óvodáinak és iskoláinak épületei felkészülten várják a diákokat az új tanévben. A részletekről a városháza ingatlankezelőségének aligazgatója, Benyovszki Tünde és Marcela Halász irodavezető tájékoztatta lapunkat.

zajlik 1a

A 16-os iskolában jövő tavaszig zajlanak a felújítási munkálatok

Mint mondták, az idén az önkormányzat 2 561 440 lejt különített el az óvoda és iskolaépületek nagyobb szabású felújítására, amelynek a fele már el lett költve. Például két óvoda – a 46-os és az 54-es –, valamint a Kolozsvári úti Ioan Slavici Gimnázium főépületének a tetőszerkezeteit újítják fel, illetve az épületek külső vakolatát is újjávarázsolták. Az Oltea Doamna Gimnáziumban (volt 4-es számú iskola) még zajlik a munka. Ott az A szárnyban eddig közös volt a fiúk és a lányok illemhelye, ezért ezt a problémát sikerül a szeptemberi iskolakezdésig orvosolni. Ugyanebben az iskolában pedig két tanteremből egy nagyobb osztálytermet alakítottak ki, a közöttük lévő fal lebontásakor pedig a plafont oszlopokkal dúcolták alá. A 16-os számú középiskolában a szerződés szerint csak jövő tavaszra fejeződnek be a felújítási munkálatok, de iskolakezdésre elkészülnek a elektromos áramhálózat teljes cseréjével és a belső festéssel. Következik még a tetőszerkezet cseréje, a lambériázás, a tornaterem gumiszőnyeggel való ellátása és az ablakok, ajtók hőszigetelő nyílászáróra való cseréje. A 11-es számú iskolában a fűtésrendszer teljes cseréje zajlik, illetve három másik iskola udvarának leaszfaltozása. Utóbbit már az Avram Iancu és a Lucian Blaga gimnáziumoknál befejezték, a jövő hét végére pedig a Dimitrie Cantemir Gimnázium udvarát is új aszfaltréteg borítja majd.

zajlik 2a

Jelenleg az elektromos áramhálózatot cserélik

A tanintézeteknek a szokásos évi kimeszelésére és egyéb szükséges, kisebb javításokra az önkormányzat valamivel több mint 1,2 millió lejt különített el. Ebből hét óvodát, két általános iskolát és nyolc középiskolát újítanak fel tanévkezdésig. Például, ahol kell, kifestik a tantermeket, felújítják a padlózatot. A Mihai Eminescu Főgimnázium tornaterme új, speciális padlószőnyeget kapott. Nagyobb átszervezések nem történtek, egyedül a Fácán (ma Constantin Brâncuşi) utcai 9-es óvodából lesz bölcsőde.

Sükösd T. Krisztina