Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zajlik a regisztrációs folyamat az Érmelléken és Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) még tavaly márciusban elkezdte regisztrációs kampányát a 2018-as magyar országgyűlési választásokra, a honosított magyar állampolgárok számára.

Ügyintézés a mihályfalvi EMNT-irodában

Ügyintézés a mihályfalvi EMNT-irodában

Tavaly tavasszal mintegy 510 ezerre becsülték azoknak az erdélyi felnőtteknek a számát, akik magyar állampolgárságot szereztek, és közülük mintegy 200 ezren vetették fel magukat a választói névjegyzékbe. Az erdélyi lehetséges magyar választópolgárok csaknem kétharmada még nem regisztrált. Az EMNT által működtetett demokráciaközpontok mind a honosításban, mind a regisztrációban, mind pedig az anyakönyvezési ügyekben szakszerű segítséget nyújtottak és nyújtanak mind a mai napig.

Sok honosított és esetenként regisztrált magyar állampolgárnak megváltoztak a személyi adatai: egyesek elköltöztek, mások megházasodtak és nevet változtattak. Minden adatmódosulást be kell vezetni a választói névjegyzékbe is. Az újonnan bejelentett adatok felülírják az esetleges régieket.

Érmihályfalván a Republicii/Köztársaság utca 40. szám, illetve Nagyváradon a Kálvin János utca 1. szám alatt továbbra is várják a már honosított állampolgárokat az adatok esedékes frissítése, illetve a választói névjegyzékbe való felvétel céljából.

Továbbá, emlékeztető gyanánt, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma kiterjeszti az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást 2018 januárjától azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke nem Magyarországon születik meg, legyenek akár határon túli magyar állampolgárok vagy ideiglenesen külföldön tartózkodók, az egyszeri 64 125 forintra (ikergyermekek esetén 85 500 forint) ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik.

Ezzel szeretnék a „magyar–magyar köldökzsinórt tovább erősíteni”, és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket.

S. É.