Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Zajlik a pótérettségi

Hétfőn elkezdődött a pótérettségi, melyre Biharban 1779 diák iratkozott be. Vannak közöttük, akik az idén nyáron buktak el a vizsgán, de olyanok is, akik már évek óta próbálkoznak. Tegnap Nicolae Şaitoş, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője, a megyei vizsgabizottság elnöke nyilatkozott e témában a részletekről a Reggeli Újságnak.

zajlik 1

Az idei pótérettségi hétfőn a román nyelv és irodalom szóbelivel kezdődött, melyet az anyanyelvi szóbeli, az idegennyelv és az informatika vizsgák követnek majd a héten, illetve a jövő héten az írásbeli vizsgák zajlanak majd. „Van olyan végzős, aki csak egy próbára, de van olyan is, aki többre iratkozott be, attól függően, hogy miből nem kapott átmenő jegyet korábban, vagy miből szeretne jobb eredményt elérni. A román nyelv és irodalom kompetenciavizsgára például 275-en iratkoztak fel, az anyanyelvire mindössze 28-an” – fogalmazott Şaitoş Nicolae. Míg a nyári érettségin 134 vizsgaközpontban érettségiztek a Bihar megyei fiatalok, ezúttal hét vizsgaközpontban érettségiztetnek: Váradon három iskolában (a Traian Vuia, a Mihai Viteazul és a Lucian Blaga műszaki kollégiumokban), illetve a megyében még négy helyszínen: Nagyszalontán, Élesden, Belényesben és Margittán.

Nicolae Şaitoş

Nicolae Şaitoş

Mivel kevés a vizsgázó, mind a román, mind az anyanyelvi kompetencia vizsgát a hét első két napjára tervezték be. Azt pedig, hogy egymást követően, netán párhuzamosan zajlanak-e vizsgák, a vizsgaközpontok szervezésén múlik. Ma tart még az idegen-nyelvi kompetenciavizsga, holnap szintén ezzel folytatódik az érettségi, augusztus 20-án és 21-én a végzősök digitális kompetenciáit mérik fel, és augusztus 24–28. között zajlanak az írásbeli vizsgák.

Az eredményeket Şaitoş elmondása szerint szeptember 1-jén 16 óráig teszik ki, és aznap 16 és 20 óra között lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember 4-én függesztik ki a vizsgaközpontokban.

Sükösd T. Krisztina