Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Waldorf-óvoda indul ősszel Nagyváradon

Kiállítással, kötetlen beszélgetéssel, kézműves-foglalkozásokkal tarkított Waldorf pedagógia napokat szerveztek a hétvégén a nagyváradi Gyermekvárosban. A NAD Alapítvány, a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceum és a Nagyváradi Waldorf Egyesület által közösen rendezett eseményen Mariana Elena Voiculescu, a bukaresti Waldorf Elméleti Líceum tanára is jelen volt, aki a szülőknek a Waldorf-pedagógia állami alternatívájáról; a váradi Waldorf-óvodáról; a Waldorf oktatási módszerben a játékoknak, a játszásnak és a meséknek a fontosságáról tartott előadást.

waldorf 1a

A gyerekek önfeledten kézműveskedhettek

A szombat és vasárnap délutánt felölelő rendezvénynek sok gyermek és felnőtt vendége volt. Míg a kicsik kézműves-foglalkozáson nemezelhettek, festhettek, rajzolhattak, addig a szülők tájékozódhattak a Waldorf-oktatás gyermekközpontú és valósághoz igazodó szemléletéről. Mint Voiculescu kifejtette, a cél elsősorban a gyermekek egyéniségének a fejlesztése, az, hogy felébresszék képességeiket anélkül, hogy meggyőződéseket közvetítenének. Egyaránt igyekeznek fejleszteni a gyerek intellektuális (tudományos), érzelmi (művészeti) és a cselekvésben megnyilvánuló gyakorlati (praktikus) készségeit.

Jó hír, hogy szeptembertől új székhelyen, az Üteg (ma Călimăneştilor) utca 10. szám alatt (a nagyállomás mögött, a repülőhíd után) indulhat be Nagyváradon az új állami Waldorf-napközi, eddig ugyanis több óvodának egy-egy csoportjában működtek. Ősztől egy román és egy magyar tagozat indul, és még van hely, a jelentkezők pedig a Sándorffy József (ma W. Shakespeare) utcai Friedrich Schiller Német Elméleti Líceum titkárságán írathatják be ide gyermekeiket.

Bár Romániában már 1990 óta létezik hivatalosan Waldorf-oktatás az ország nagyobb városaiban (Kolozsvár, Temesvár, Bukarest, Jászvásár), egyelőre hasonló iskola még nincs a megyeszékhelyen, de amennyiben lesz rá igény, elképzelhető, hogy az elkövetkezőkben indítanak ilyen osztályokat.

Sükösd T. Krisztina