Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vörös riasztást szimuláltak

Egy vonat egy személygépkocsival és egy mikrobusszal ütközött, a balesetben huszonnégyen sérültek meg – ez volt az alaphelyzete a rohammentősök (SMURD) és a Bihar megyei mentőszolgálat szerda esti gyakorlatának. Az illetékesek ezáltal kívánták tesztelni a katasztrófavédelmi szervek intervenciós kapacitását, valamint a különböző egységek közötti együttműködést.

A bevetést a helyszínen felügyelte Claudiu Pop prefektus, valamint Ioan Baş, a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője. Az akció keretében a prefektus volt az a személy, akinek – miután a szimulált balesetről értesült – el kellett indítania az úgynevezett Vörös riasztást, vagyis azt a kódot, amely 15-nél több sérülttel járó katasztrófák esetén lép érvénybe. Az akció több tíz rohammentős, tűzoltó és csendőr részvételével a nagyváradi vasútállomástól mintegy háromszáz méterre zajlott, a Szatmár irányába vezető út mentén.

voros 1

A szimuláció egy valódi baleset hiteles másolata volt. A katasztrófavédelmisek roncsmentést végeztek, majd elsősegélyben részesítették és a megyei kórház sürgősségi osztályára szállították a „sérülteket”. Ezzel a kórház befogadóképességét is tesztelték. A gyakorlatot Sorin Caba, a katasztrófavédelmi felügyelőség aligazgatója irányította, az orvosi részt pedig Béres Zsolt doktor felügyelte. A bevetés egészét tekintve sikeres volt a mentés, a vezetők azonban felfedeztek néhány gyenge pontot az intervenció során, amelyeken javítani kéne. A gyakorlat szakmai kiértékelésére a későbbiekben kerül sor, az illetékesek pedig előrevetették, hogy a jövőben több hasonló megmozdulást is szerveznek majd a hatékony munka érdekében.

Sz. G. T.