Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Volt egyszer egy ’56

Volt egyszer egy ’56 címmel jelent meg nemrég Benkő Levente történész, szerkesztő kötete. A kolozsvári szerző az 1956-os forradalom erdélyi lecsapódásairól írt dokumentumriportot. 1996 szeptemberében erdélyi volt politikai foglyok egy csoportjával végigjárta kálváriájuk néhány stációját. Meglátogatták a marosvásárhelyi volt „Securitate” székházát, a vásárhelyi, a szamosújvári, a jilavai börtönt, valamint a peripravai (Duna-delta) és luciu-giurgeni-i (Brailai nagysziget) egykori kényszermunkatáborokat. Út közben magnó előtt beszélgettek, készítettek fotókat, ebből az anyagból született a kötet. Az egykori meghurcoltak szenvedéseik helyszínein mondják el mindazt, amit túl- és megéltek.

A kötet nagyváradi bemutatójára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházában, a Kálvin János utca 1. szám alatt kerül sor november 28-án, hétfőn 17 órától. A szervező Magyar Polgári Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt.

volt egyszer egy 56 borito 01