Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vizsgálják a vaskohsziklási érettségizők esetét

Múlt hét pénteken lezárultak az érettségik, hétfőn pedig a vizsgákat lebonyolító központokban kifüggesztették a vizsgaeredményeket is, amiket aznap délután négy óráig lehetett megfellebbezni.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőségnél érdeklődtünk, de egyelőre a nagy rohanásban nem tudtak hivatalos statisztikát kiadni arról, hogy a megyénkben érettségizők közül hányan buktak meg, esetleg hányan fellebbeztek az elért eredmények miatt – ezekre az adatokra várhatóan rövidesen visszatérünk, amint a tanfelügyelőség tájékoztatni méltatja a közönséget.

A vaskohsziklási (Ştei) Unirea kollégiumot kivéve Bihar megyében nem voltak incidensek, tudtuk meg. Az említett kirívó esetről Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes számolt be lapunknak. Mint elmondta, egy temesvári dolgozatjavító tanár jelezte a tanügyminisztérium zöldszámán, hogy 42 matematika vizsgamunkát szinte teljesen egyformának talált. Az ügy egyből az Országos Érettségiztető Bizottság elé került, amely azonnali vizsgálatot rendelt el a vaskohsziklási iskolában, ahol az eddigiek szerint 14 osztályteremből 10-ben történtek a vizsgaelőírásokat megszegő incidensek, melyben a felügyelő tanárok némelyike is részt vett: a diákok egymásról másoltak, egymás között beszélték meg a tételeket, valamint „puskázó cetlik” is előkerültek.

Illusztráció

Illusztráció

Az érettségi lezárulta után másnap, azaz szombaton, a megyei érettségiztető bizottság a vaskohsziklási rendőrség felé is megfogalmazott egy feljelentést, hogy jogi útra terelhessék az incidenst.

Jelenleg egy külső vizsgálóbizottság értékeli a helyszínen történteket, munkájukat az eddig nyilvánosságra került egyforma dolgozatok és a résztvevők beszámolói mellett a termekben elhelyezett kamerák videófelvételei segítik.

Azok a diákok, akikről bebizonyosodik, hogy megszegték a vizsga szabályait, az eddigi eredményeik törlésére, és a mostani vizsgaszesszióból való teljes kizárásra számíthatnak, valamint további két érettségi-időszakból automatikusan kimaradnak. A szemet hunyó tanárok helyzetét egyelőre a rendőrségi feljelentések alapján fogják kivizsgálni, a későbbiekben pedig jogi útra terelni, de a megyei tanfelügyelőség csak jogerős bírósági ítéletet követően dönthet az érintett pedagógusok további státuszáról.

Tóth Gábor