Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vizsga mopedre és motorra

Változtak egyes jogosítványszerzési szabályok

A forgalomban is vizsgáznak ezentúl a motorosok és szabályozták a robogósok vezetői engedélyének megszerzését is. Kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben a belügyminisztérium 82. számú határozata, mellyel a jogosítványok megszerzését szabályzó 2010/268. számú rendeletet módosították. A legfontosabb változásokról Săndel Dima, a Bihar Megyei Gépjármű-nyilvántartó és Jogosítványiroda munkatársa tájékoztatta lapunkat.

vizsga  1

Az egyik legfontosabb újdonság az, hogy idén január 19-e óta a mopedekre is kötelező az úgynevezett AM típusú jogosítvány megszerzése. Erre két módjuk van azoknak, akik nem rendelkeznek más típusú vezetői engedéllyel, ugyanis annak birtokában eddig is vezethették a robogókat a közutakon.

Az egyik lehetőség azoknak előnyös, akik idén január 19-e előtt elvégeztek egy tanfolyamot a közúti törvénykezésről. Ők a tanfolyam elvégzéséről szóló igazolással jelentkezhetnek vizsgázni, emellé egy kérvényt, a személyi igazolványt, erkölcsi bizonyítványt, orvosi és pszichológiai igazolást kell mellékelniük, valamint a vizsgadíj és a jogosítvány árának befizetését igazoló nyugtát. Ily módon vizsgázni 2014. január 19-éig van lehetőségük a tanfolyamot elvégzőknek, ezt követően nekik is be kell iratkozniuk valamelyik autósiskolába, mondta Săndel Dima. Akik nem végezték el az említett tanfolyamot, azoknak be kell iratkozniuk egy olyan autósiskolába, mely rendelkezik az AM kategóriás tanfolyamok szervezéséhez szükséges jóváhagyással. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, utóbbit a gyakorlópályán (poligonon) kell teljesíteni. Működési engedéllyel rendelkező gyakorlópálya van is, ami azonban fennakadást okozhat, az az, hogy a járművezetői vizsgákhoz a speciális, engedélyezett járműveket az autósiskoláknak kell biztosítaniuk, jegyezte meg a vezető. A jogosítványiroda munkatársai készen állnak a vizsgáztatásra, tette hozzá, feltéve, hogy valamelyik autósiskola beszerzi az ehhez szükséges robogót. Azonban, mint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, egyelőre egyetlen Bihar megyei sofőriskola sem kérvényezte a Román Közúti Hatóságtól a mopedvezetői tanfolyamok szervezéséhez szükséges jóváhagyást, kérdéses tehát, hogy van-e a vizsgáztatásra megfelelő jármű a megyében. Köztes megoldást jelenthet, hogy valaki más megyében végzi el egy engedéllyel rendelkező autósiskolánál a robogóvezetői tanfolyamot, és hazajön vizsgázni, erre a Bihar megyei állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezőknek van lehetőségük, feltéve, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgát megyénkben teszik le. Dimától azt is megtudtuk, hogy ily módon szerzik meg a traktorvezetői engedélyt azok, akiknek erre szükségük van. Biharban ugyanis egyetlen autósiskolánál sem tanulhatnak traktort vezetni azok, akiknek erre például az elhelyezkedéshez lenne szükségük. Például a mezőgazdasági igazgatóság szervezett traktoristaképzést, a jelentkezők pedig a Szatmár megyei Nagykárolyban végezték el a tanfolyamot.

vizsga 2

Egy másik fontos változtatás azokat érinti, akik a különböző teljesítményű motorkerékpárok (az úgynevezett A, A1 és A2 kategória vezetéséhez) szereznek jogosítványt. Nekik ezentúl az elméleti és a gyakorlópályán megtett gyakorlati vizsga után utóbbival egy napon a forgalomban is vezetni kell a jogosítvány megszerzéséhez. A motoron a vizsgázó mögött annak oktatója ülhet, a vizsgáztató pedig egy autóban követi majd őket, és rádión kommunikál a jogosítványt megszerezni szándékozó jelentkezővel. A gépjárművet és annak vezetőjét, valamint a kommunikációt annak az autósiskolának kell biztosítania, amelynek diákját vizsgáztatják, tette hozzá a jogosítványiroda vezetője.

Fried Noémi Lujza