Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vitéz lélek

Április 10-én, csütörtökön 19 órától mutatja be a budapesti Nemzeti Színház társulata Tamási Áron színművét, a Vitéz lélek című előadást a nagyváradi Szigligeti Színház színpadán. Jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől péntekig 11–17 óra között, illetve online a www.biletmaster.rohonlapon. Jegyárak: az erkélyre 10 lej, a zsöllyébe 20 lej, az oldalpáholyokba 25 lej, a központi páholyokba 30 lej. A bérletesek kedvezményesen válthatnak jegyet (bérlet felmutatásával): a zsöllyébe 10, a páholyokba 20 lejért.

vitez_lelek 1

Az előadást Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója rendezte. A Nemzeti társulatából többek között Trill Zsolt, Martinovics Dorina, Reviczky Gábor, Tenki Réka is látható a produkcióban.  E „komoly játék” műfaji megjelölésű színdarabnak az üzenete és egyben kérdése, hogy – Pilinszky János szavaival élve – miként fogadja vissza „az ősi rend” a háború után hazatérőt. Tamásinak tehát nyilván nem egy édes-bús népszínmű megírása volt a célja, hanem a magyar néplélek igazi drámáját próbálta megfogalmazni, színpadon láttatni. A darabban ugyanis azt a párbeszédekben megragadható dinamizmust hozta játékba, mely az egy nyelvet beszélő közösségeket végső soron összetartja – ahogyan a múltban, úgy reményeink szerint a jövőben is.

vitezlelek_2

Részlet a Nemzeti Színház kiadványában megjelent méltatásból: „Vidnyánszky beregszászi, majd debreceni társulata csodákra volt képes. Szinte a szemünk előtt nőtt fel a legnagyobbak közé Trill Zsolt, aki a hátán viszi a mostani előadást is. Úgy tűnik, mindent el tud játszani, hideg, cinikus entellektüelt, vérbeli komédiást és Tamási Áron-i prédikátort. Itt is nagyszerű, mint mindig, ezért nem ő az igazi meglepetés, hanem a Borókát alakító Martinovics Dorina, akinek minden rezdülése hiteles. Szépségébe, gyönyörű beszédébe nemcsak Balla Péter szeret bele, hanem a közönség is. A Vidnyánszky-féle új nemzetis társulat és a vendégművészek egytől egyig jelesen vizsgáztak alázatból, összjátékból. Irdatlan nehéz feladatot oldottak meg. Kíváncsian várjuk a folytatást.” (Osztovits Ágnes,  Nemzeti Magazin)