Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vitéz lélek

A budapesti Nemzeti Színház vendégjátéka Nagyváradon
Április 10-én, ma 19 órától mutatja be a budapesti Nemzeti Színház társulata Tamási Áron Vitéz lélek című darabját a nagyváradi Szigligeti Színház színpadán. Az előadást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte. A Nemzeti társulatából többek között Trill Zsolt, Martinovics Dorina, Reviczky Gábor is látható a produkcióban, Tenki Réka szerepét Trokán Nóra veszi át épp a Nemzeti Színház erdélyi, partiumi vendégszereplésétől kezdődően. Az előadásra még lehet jegyet váltani a színház pénztárában 11–17 óra között, valamint az előadás előtt egy órával, illetve online a www.biletmaster.ro honlapon. Jegyárak: az erkélyre 10 lej, a zsöllyébe 20 lej, az oldalpáholyokba 25 lej, a központi páholyokba 30 lej. A bérletesek kedvezményesen válthatnak jegyet (bérlet felmutatásával): a zsölylyébe 10, a páholyokba 20 lejért.
E „komoly játék” műfaji megjelölésű színdarabnak az üzenete és egyben kérdése, hogy – Pilinszky János szavaival élve – miként fogadja vissza „az ősi rend” a háború után hazatérőt. Tamásinak tehát nyilván nem egy édes-bús népszínmű megírása volt a célja, hanem a magyar néplélek igazi drámáját próbálta megfogalmazni, színpadon láttatni. A darabban ugyanis azt a párbeszédekben megragadható dinamizmust hozta játékba, mely az egy nyelvet beszélő közösségeket végső soron összetartja – ahogyan a múltban, úgy reményeink szerint a jövőben is.
A Nemzeti Színháztól kapott közlemény szerint a Vitéz lélek volt a teátrum mostani évadának első bemutatója, a nagyváradi vendégszereplés a 30. előadás lesz a sorban. Korábban már Révkomáromban, Szatmárnémetiben, Ungváron, Beregszászon, Munkácson és Debrecenben is játszották az előadást, április 8-án pedig Székelykeresztúron mutatták be a produkciót.

vitez 1