Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vita az alapítványról

A várakozásokkal ellentétben nem Bihar megye költségvetésének elfogadásakor, nem az adóvisszaosztásból a településeknek jutó összegek elosztásának napirendről való levételekor, nem a 120 millió lejes hitel felvételéről szóló határozattervezet kapcsán, hanem a Romániai Ifjúságért Alapítvány (Fundaţia Română pentru Tineret – FRT) feloszlatását kezdeményező határozattervezet miatt tört ki vita a Bihar Megyei Tanács csütörtöki ülésén.

Bár ez az ülésen nem hangzott el, a határozattervezet fő tétje az Antonio Alexe Sportcsarnok közelében lévő ifjúsági szálló sorsa, az épületet ugyanis az Ilie Bolojan polgármester vezette váradi önkormányzat szeretné megkapni, erről tavaly szeptemberben határozatot is hoztak. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a határozatot, mely alapján a bírsághoz fordulhat a megyei tanács az alapítvány felszámolásának kimondásáért, a nemzeti liberális párti (PNL) Florin Birta megyei tanácstag, egyszemélyben a Városi Sportklub elnöke kezdeményezte.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A tanács jogi bizottsága azonban, mint azt annak elnöke, Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök közölte, nem nyerte el a jogi bizottság jóváhagyását. Kiss Sándor alig fejezte be a mondatot, vehemensen szót kért Traian Bogdan konzervatív párti tanácstag, aki szerint a jogi bizottság kapott egy referátumot, melyben az szerepelt, hogy a tervezet nem törvényes, ez azonban nem állja meg a helyét, mert Birta nem azt kérte, hogy a  megyei tanács számolja fel az alapítványt, hanem, hogy forduljon bírósághoz annak megszüntetésért. Bogdan ezután határozottan kijelentette, hogy támogatja a Birta kezdeményezését.

Ezt követően az érintett is szót kért, és elmondta: fenntartja a határozattervezetet, és titkos szavazást kér a tanácstagoktól. A határozat indoklását nem ő írta, ráhamisították az aláírását, kérdezte Carmen Soltănel jegyző a kezdeményezőtől, majd elmondta, hogy a határozattervezet indoklásában feltüntetett törvénycikkely nem azonos azzal, amire az ülésen hivatkoztak. A jegyző szerint a kedvezőtlen véleményezéssel nem a szavazatokat akarta befolyásolni, ő mindössze jegyzői kötelességeinek tett eleget, mikor felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a megyei tanács tavaly decemberben már bírósághoz fordult azért, hogy kimondják: az alapítvány működése nem megfelelő.

Kiss Sándor elmondta, egyeztetett a jegyzővel is, és tárgyalt Birtával is, a megyei tanács természetesen szeretné az alapítvány kezelésében lévő épületeket. Az alelnök azt is hozzátette, hogy tudomása szerint van egy bizottság, benne a megyei tanács, a prefektúra, és az adóhivatal képviselőivel, amely megállapíthatja az alapítvány felosztását, ezért ne szavazzanak a tanácstagok még a kérdésről, a tanács napirendjéről, várják meg a bizottság döntését. Erre Birta azt válaszolta, hogy a bizottság már legalább háromszor ülésezett, és hiába voksolt a megye képviselője a feloszlatás mellett, a prefektúra és az adóhivatal képviselői ez ellen szavaztak. Ekkor Smaranda Scridon PNL-s tanácstag is a tervezet halasztását javasolta addig, amíg nem tisztázzák a jogi bizonytalanságokat.

Mivel a jegyző azt is elmondta, hogy a határozattervezetet csak akkor vehetik le a napirendről, ha a levétellel annak kezdeményezője is egyetért, elsőként Birtát kérdezték, egyetért-e. A tanácstag ragaszkodott eredeti ötletéhez, hogy a tanácstagok titkos szavazással döntsenek a kezdeményezéséről. A titkos szavazás eredménye 19 igen és 8 nem volt, a határozatot tehát elfogadták. Mint minden esetben, a kormánybiztosi hivatalnak 30 napon belül kell majd véleményeznie a határozat törvényességét.

Fried Noémi Lujza