Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vita az adókról és a díjakról

Kedden délután tartottak közvitát a jövő évi nagyváradi adókról és illetékekről a városházán. Bár sokakat érintenek ezek a változtatások, mégis alig féltucatnyian érkeztek, hogy véleményt nyilvánítsanak, javaslatokat tegyenek, esetleg félreértett tényeket tisztázzanak.

vita

A közvita elején Eduard Florea, a városháza gazdasági igazgatója ismertette a polgármesteri hivatal honlapján is olvasható határozattervezetet, hogy az adókat, illetékeket illetően pontosan milyen változások (többnyire emelések) várhatók jövőre. A közvitán jelen volt Sorin Iacob, a gazdasági osztály aligazgatója, Ioan Şimon, a parkolásokért felelős osztály vezetője, illetve az önkormányzat gazdasági szakbizottságának tagjaként Huszár István nagyváradi RMDSZ-es frakcióvezető is.

Eduard Florea és Sorin Iacob

Eduard Florea és Sorin Iacob

A párbeszédet megelőző ismertetőn elhangzott egyebek mellett, hogy a parkolási bérletek emelését tervezi az önkormányzat, ezek közül a fehér festéssel kijelölt parkolóhelyek ára növekedhet a következőképpen: a három hónapig érvényes pakolóbérlet ára 170 lejről 200 lejre nőne; a fél éves parkolóbérlet 325 lej helyett 380 lejbe kerülhet; az egy évre érvényes bérletért pedig 650 lej helyett 700 lejt kell majd fizetni. Szintén emelnék a lakóhelyhez kötött parkolóbérletek árát: a három hónapra érvényes parkolási bérlet 55 lej helyett 60 lejbe, a féléves 95 lej helyett 110 lejbe, az éves bérlet pedig 180 lej helyett 200 lejbe kerülne. Emelnék a bíróság mögötti parkolóház tarifáit is, a környékén lakók számára viszont kedvezőbb bérletárakat terveznek 2017-re.

A Közterület-kezelő Zrt. a tervek szerint nem emeli a kezelésébe tartozó egységekben nyújtott szolgáltatások és belépők árát, változatlanok maradnak tehát a temetkezési szolgáltatások, az élményfürdő-, strand- és az állatkerti belépők tarifái.

Az ingatlanokat illetően a jogi személyek esetében az úgymond nem lakhatásra használt ingatlanok adóját 1 százalékról 0,95 százalékra kívánják csökkenteni, viszont ugyanezt a természetes személyek esetében 0,6 százalékról 0,65 százalékra vinnék fel, ugyanakkor az elhanyagolt állapotban lévő épületek tulajdonosait 400 százalékos adóemeléssel sújtanák.

Huszár István utóbbira reagálva kifejtette kemény véleményét. A tervbe vett 400 százalékos emelés szerinte arculcsapás mindazoknak, akik azokban élték le az életüket. Úgy vélte, ezzel nem ösztönzik és segítik az ott élőket, hanem megnyomorítják azokat. Szerinte olyan gazdasági finanszírozási konstrukcióban kéne gondolkoznia a városvezetésnek, amely nemcsak ötéves adómentességet biztosítana az érintett lakosoknak, ha felújítják házukat, mivel több tízezer euróba kerülhet egy történelmi épület homlokzatának a rendbetétele. Azt is szóvá tette, hogy azt a közvitát, bár december 13-ra hirdette meg a Polgármesteri Hivatal, miközben az észrevételek benyújtási határideje december 12-e volt. „Akkor az itt elhangzottakat már nem veszik figyelembe?” – vetette fel a kérdést.

A parkolási díjszabások egységesítését is javasolta Huszár István. Úgy véli, egy egységes bérleti díjjal, mely érvényes lenne mind a parkolóházakra, mind a fehér felfestéssel ellátott parkolóhelyekre, legalább 10 százalékkal növelhetné e téren az önkormányzat az éves bevételét. Eddig ilyen nem volt. Jövőre vették tervbe egy egységes parkolási bérlet bevezetését is, ami 1030 lej lenne egy évre. Ennek a csökkentését javasolta Huszár, hiszen ha olcsóbb lenne, bizonyára többen választanák ezt a díjszabást, ami 2017-ben akár 10 százalékkal is növelhetné a parkolási bevétel összegét.

Huszár István is felszólalt

Huszár István is felszólalt

A lakosság részéről a hozzászólók között volt, akit kizárólag a lakóhelye előtti parkolóhely bérleti díja érdekelt, illetve nehezményezte, hogy olyan helyeken alakítottak ki azt, ahol a közlekedési szabályok szerint tilos parkolni. Fényképet is mutatott az Rogériusz sétány 4. szám alatti parkolóhelyéről, mely nemcsak a járdára van felfestve, hanem lezárja a bejáratot a lépcsőházak felé is. Nem érti, hogy ezért miért kell fizetnie, ráadásul a városi rendőrség állandóan meg akarja büntetni, mert ott áll meg az autójával.

Egy idősebb férfi az Úri (Roman Ciorogariu) utcából elmondta, hogy már megvan az építkezési engedélyük az ingatlanjuk homlokzatának felújítására, de az építkezési cég csak júniusban fog hozzá a munkálatokhoz. Kérdésére, hogy jövőre ebben az esetben is felüladózzák őket, megnyugtató választ kapott, miszerint, amennyiben az idén december 31-ig megvan az engedélyük, nem adózzák fölül az ingatlan tulajdonosait.

Eduard Florea minden észrevételt feljegyzett, mondván, hogy a szakbizottság figyelembe veszi majd ezeket az észrevételeket, javaslatokat, mielőtt a tanács elé terjesztenék a dokumentációt.

Sükösd T. Krisztina