Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Visszavehetik az ANL-lakások kulcsait

Már ezelőtt három esztendővel az a hír járta, hogy egyre csökkennek az Országos Lakásügynökség (ANL) rendelkezésére álló pénzalapok, mivel a méregdrága apartmanokat senki sem tudja megvásárolni. Nemhogy az Érmelléken, de nagyobb városokban sincs keletjük. Ha nem sikerül eladni a lakrészeket, lezárulhat a mintegy másfél évtizedes program – nyilatkozta többször is a médiának Liviu Marchiş, az országos ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Liviu Marchiş több erdélyi megyében tett látogatása alkalmával, a polgármesteri hivatalok képviselőivel való megbeszélései során leszögezte: a fiatalok számára meghirdetett programjuk célja az volt, hogy olcsó bérleti lehetőséget biztosítsanak a 35 év alattiak számára addig, amíg megtakarítanak annyit, hogy saját lakást vásárolhassanak maguknak. Az ötéves megszabott idő lejártával azonban új bérlőknek utalják ki a lakásokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mintegy három éve épült semjéni ANL-lakások

A megszabott 407 eurós négyzetméterenkénti eladási árat irreálisnak tartják a lakók, főleg, hogy egységesen van megszabva. Vagyis ugyanaz az ára egy bukaresti vagy egy székelyhídi, mihályfalvi, érsemjéni apartmannak. Az ötéves kedvezményes bérleti időszak lejárta után, ha a kedvezményezettek elmúltak 35 évesek, az önkormányzatok meghosszabbíthatják a szerződést még egy esztendőre, ám jogukban áll jelentősen megemelni a bérleti díjat, hogy ezáltal is ösztönözzék a bérlőket a lakás megvásárlására, vagy annak visszaadására.

Országszerte több tízezer apartmant árusítanak, egyre kevesebb sikerrel.  A lakásokat a program indulásakor kizárólag fiatal házasok kaphatták meg. Az Érmelléken a bérlők közel hetven százaléka szociálisan hátrányos helyzetű, vagy alacsony jövedelmű, ami azt jelenti, képtelen bankhitelekhez jutni. A megvásárlásokat sürgető rendelkezések csillagászati árai szerint egy 42 négyzetméteres garzon-lakás mintegy 20 ezer euróba kerülne, amelynek áráért ebben a régióban már tekintélyes családi házat is lehet vásárolni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Érmihályfalván jelenleg is tizenegy lakás nincs belakva

Az érmelléki polgármesteri hivatalok, valamint a bérlők a fővárosi ingatlanpiaci árakkal szemben tehetetlenek. Béres Csaba székelyhídi polgármester kérdésünkre elmondta: a kisvárosban még egyetlen vásárlási igény sem érkezett a hivatalhoz, bár hivatalosan idén decemberben jár le a határidő az első szerződéseket illetően. Újabb öt esztendőre, újabb családdal köthető szerződés és a kritériumoknak megfelelően, szintén 35 év alattiakkal. Ezt azért is fontos tudni, mert a szerződések tartalmazzák a személyazonossági adatokat, illetve a személyi számot is, tehát nem lehet kijátszani a szabályokat.

Hasonló módon nyilatkozott Balázsi József, Érsemjén polgármestere is, bár ott majd csak két év múlva telik le a megszabott határidő. Nyakó József, Mihályfalva elöljárója is megerősítette: egy év meghosszabbítás után bizony vissza kell adni a lakáskulcsokat, ha nem veszik meg. Bár a legújabb hírek szerint a parlamentben előterjesztették az egységes árak módosítását. Ha megszavazzák, marad némi remény azok részére, akik hitelképesek – mondta a polgármester.

Sütő Éva