Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Visszavásárolták a romos Róth-házat

Nagyszalonta önkormányzata megvásárolta a hajdúváros főterén düledező egykori Róth Ármin-féle házat az illyei multimilliomos, Dorel Ungur cégétől, amelyik tulajdonolta a szebb napokat is megélt ingatlant.

A szalontai helyi tanács legutóbbi ülésén az üzletember is megjelent, és cégének nevében (bár az adminisztrátori tisztséget leánya viseli) ígéretet tett arra, hogy 57 ezer euróért eladja a városnak a Róth-házat, amihez egyébként a kilencvenes években privatizáció úján jutott hozzá. Mint megtudtuk, a tranzakció kedden meg is történt.

visszavasaroltak (1)

Az épület jó másfél évtizede kihasználatlanul áll, állaga pedig egyre romlott. Tavaly májusban beszakadt az emeletes épületrész teteje, és a Toldi utcába benyúló hátsó épület tetőzete is folyamatosan romlik, omlik.

A városvezetőség korábban hiába figyelmeztette és bírságolta az épület tulajdonjogát gyakorló céget, még a büntetéseket sem tudták behajtani, mert a vállalkozásnak nem volt tevékenysége, ebből kifolyólag bevétele és törzstőkéje sem.

A gyalogosok az elkerített részen kívül, az út szélén kerülhetik ki az életveszélyes épületet

A gyalogosok az elkerített részen kívül, az út szélén kerülhetik ki az életveszélyes épületet

Miután tavaly a tetőzet beszakadt és az épület jelentősen megrongálódott, az RMDSZ nagyszalontai szervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, azt kérve az emberektől, támogassák, hogy az önkormányzat visszavásárolja az ingatlant. Néhány hét alatt 2200-an szignó gyűlt akkor össze. Az elöljáróság meg is kezdte a tárgyalásokat a cégtulajdonos üzletemberrel. Mind tulaj, mind az önkormányzat felértékeltette az ingatlant, ám a két becslés között hatalmas különbség volt. Ekkor elakadtak az egyezkedések, amelyek csak idén nyáron indultak újra, és mind kiderült, sikerrel zárultak.

A B kategóriájú, tehát megyei védettséget élvező műemlék épület jelenleg annyira rossz állapotban van, hogy a napokban kerítést emeltek köré, hogy védjék a gyalogosokat.

Borsi Balázs