Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Visszavágtak a címvédőnek a váradiak

Szárnyaszegetten utazott el Ploieşti-re a Nagyváradi VSK-ESK férfi kosárlabdacsapata a címvédő Asesoft elleni mérkőzésre, ám rendkívül szervezett és ponterős játékkal, szárnyakat kapott Cristian Achim együttese, amely egypontos győzelemmel vágott vissza ellenfelének a legutóbbi idény bajnoki döntőjében elszenvedett vereségért.

Szubotics dobása hozta meg a győzelmet a váradiak számára (Fotó: Roby Boros)

Szubotics dobása hozta meg a győzelmet a váradiak számára (Fotó: Roby Boros)

 

A „karmester” Marcus Hatten kiválása miatt (az amerikai kosárlabdázó a Kolozsvári Universitatea ellen megnyert találkozón szenvedett súlyos térdsérülést) a váradiak irányító nélkül utaztak el a címvédő elleni találkozóra, amelyen sok jóra nem számíthattak a jóval erősebb Prahova megyei gárdával szemben. Cristian Achim edző csupán kilenc játékosra számíthatott ezen a találkozón, közülük heten szereztek pontot, de minden pályára lépő tudása legjavát adta azért, hogy a VSK helytálljon.

 

Drámai végjáték

A meccse első pontjait Lupusavei szerezte távolról (0–3), majd a váradiak irányították a meccset, és a hajráig nem engedték ki a vezetést a kezükből. Az első negyed után hét, a nagyszünetben pedig tíz pont volt a vendégek előnye. A harmadik játékrészben két pontot faragott a hátrányból a bajnokcsapat, így az utolsó tíz perc rendkívül szoros és idegőrlő volt. A hazaiak fokozatosan feljöttek, másfél perccel a vége előtt pedig Labovics hárompontosával sikerült kiegyenlíteniük (97–97). A váradiak támadása kimaradt, a bírók tévesen az Asesoft javára ítéltek (bár a labda a hazaiak játékosáról került az alapvonalon túl, a játékvezetők mégis a hazaiaknak adták a labdát) ezt pedig ki is használta a címvédő: Pelekanosz távoli dobásával (100-97) először vezetett a meccs során a bajnok. Achim mester időt kért, ekkor még 54 másodperc volt hátra a találkozóból. A VSK Pantics két pontot erő kosarával válaszolt (100-99), majd Flowers bebiztosíthatta volna az Asesoft sikerét, de dobása célt tévesztett, a labdát Dillon szerezte meg (az ausztrál volt a VSK legjobbja, 14 pontot dobott, emellett 13 lepattanót szerzett és 11 gólpasszt adott) az ellentámadás végén pedig Szubotics kosara némította el a ploieşti-i közönséget. A Vörös Oroszlánokként emlegetett váradiak hat másodperc alatt értek el saját palánkjuktól az ellenfél kosaráig, a sorsdöntő dobást a montenegrói kapitány vállalta magára, a labda pedig a meccs végét jelző duda megszólalásakor került a gyűrűbe, így a váradiak 101–100-ra legyőzték ellenfelüket. A meccs végén a hazaiak értetlenül álltak a vereség előtt (az őszi idényben 17 ponttal, 90–73-ra nyertek Váradon, igaz egy rendkívül parázs hangulatú találkozón), miközben a váradi küldöttség örömtáncot járt az Olimpia Sportcsarnok parkettjén.

„Ez igazi csapatmunka volt. Bár foghíjas kerettel utaztunk el a találkozóra, a játékosok fegyelmezettsége és bizonyítási vágya meghozta gyümölcsét, saját otthonában győztük le a bajnokcsapatot. Bizonyítottuk, hogy van tartásunk és a nehéz időkben is megálljuk a helyünket” – mondta a találkozót követően Şerban Sere, a VSK menedzsere.

 

„Oroszlánüvöltés” az Olimpia csarnokban: Szubotics, Dillon, Krapic és Pantics örül a bajnokcsapat legyőzésének (Fotó: totalbaschet.ro)

„Oroszlánüvöltés” az Olimpia csarnokban: Szubotics, Dillon, Krapic és Pantics örül a bajnokcsapat legyőzésének (Fotó: totalbaschet.ro)

Újoncok a VSK-ban

Az Asesoft elleni meccsen tíz percet játszott a VSK új szerzeménye, Vlad Corpodean, aki pénteken csatlakozott a csapathoz. A klub által leigazolt másik kosárlabdázó, Alekszandar Vlaovics még nem kapott játékjogot, mivel Bulgáriából nem érkezett meg a zöldkártyája. Corpodeant és Vlaovicsot azt követően igazolta le a VSK, hogy Marcus Hatten sérülésével négyre nőtt azon csapattagok száma, akikre nem számíthat Achim mester az idény hátralévő részében.

 

Statisztika

Ploieşti-i Asesoft–Nagyváradi VSK-ESK 100–101 (negyedenként: (22–29, 30–33, 21–19, 27–20). A VSK pontszerzői: Krapic 16, Markovics 17, Szubotics 16, Dillon 14, Nuhanovic 9, Pantics 23, Lupusavei 6, Játszott még: Paşca és Corpodean. Edző: Cristian Achim. Az Asesoft pontszerzői: Brown 19, Runkauszkasz 18, G. Lee 16, Labovics 15, Flowers 15, Pelekanosz 14, Szíjártó 3. Edző: Vladimir Arnautovics.

A 15. forduló további találkozóin: Kolozsvári Universitatea–Nagyszebeni Atlassib 71–97, Târgu Jiui Energia–Piteşti-i BCMU 87–80. A Kolozsvári UBT–Medgyesi Gaz Metan, a Temesvári KK–Temesvári Timba és a Craiovai SCMU–Marosvásárhelyi KK találkozókra tegnap, lapzártánk után került sor. A hétvégén már pénteken pályára lép a váradi VSK, amelynek ellenfele az erősebbik kolozsvári csapat, az UBT lesz. A találkozó kezdési időpontja 18 óra, helyszíne pedig az Antonio Alexe Sportcsarnok.