Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vissza a természetbe

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Vets4Wild Egyesület egy olyan országos hálózat létrehozását kezdeményezi amelynek célja a sérült, vadon élő állatok megmentése. Közleményük szerint Romániában évente több ezer vadon élő állat, főként madár pusztul el különböző okok miatt. Megsérülnek, megbetegszenek vagy legyengülnek, a legsérülékenyebbek a madarak. Legtöbbjüknek lenne esélye a túléléshez, ha idejében eljutna egy megfelelő kezelő központhoz. Sajnos a legtöbb állatorvos nem rendelkezik a megfelelő felkészültséggel ahhoz, hogy segíteni tudjon a sérült vadállatokon.

A Milvus Csoport vadon élő állatok Rehabilitációs Központja már több éve működik Marosvásárhelyen és Nyárádszentsimonban. Az ide bekerült sérült állatokat a Vets4Wild szakemberei szakszerű állatorvosi ellátásban részesítik, majd felépülésük után visszajuttatjuk őket a természetbe. Évente több mint száz sérült madár részesül szakszerű ellátásban a Rehabilitációs Központban – az új projekttel ezt a szolgáltatást szeretnék országos szintre kiterjeszteni és létrehozni egy országos elsősegély-központ hálózatot.

vissza

Az Országos hálózat létrehozása a sérült vadon élő állatok megmentéséért projekt egyik célja egy országos hálózat kialakítása az állatkertek, kisállat-kereskedések, állatmentéssel foglalkozó civil szervezetek és a pályázat két kedvezményezettje a Milvus Csoport valamint a Vets4Wild Egyesület részvételével.

A vadon élő, sérült állatok mentésére szolgáló hálózat erősítését szolgálja majd a Milvus Csoport szervezésében Marosvásárhelyen megtartandó romániai állatorvosoknak szánt képzés. A találkozóra a következő intézményektől érkeznek előadók: Green Balkans Föderáció (Bulgária), Hortobágyi Madárkórház (Magyarország) és a NINA Kutatóintézet (Norvégia). A Norvég alap támogatásával megvalósuló projekt teljes költsége 116.971,08 euró, a maximális vissza nem térítendő összeg pedig 105.198,68 euró, 89,94%-a az elszámolható összegnek.