Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Virtuóz hegedűdarabok és Ezeregyéjszaka

Apa és fia voltak a nagyváradi filharmónia csütörtöki hangversenyének főszereplői, azaz Romeo Rîmbu, a zeneintézmény állandó karmestere, illetve Remus Rîmbu fiatal hegedűs, aki jelenleg a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatója. A közönség érdeklődése az átlagosnál érezhetően nagyobb volt, körülbelül háromnegyed részben telt meg a terem.

A koncert első felében két rövidebb terjedelmű, ám annál technikásabb, csillogó, virtuóz darabot hallhattunk a fiatal szólista tolmácsolásában: Camille Saint-Saëns Bevezetés és rondo capriccioso, valamint Maurice Ravel Tzigane. Remus választása nem véletlenül esett e két műre, hiszen ezekben méltó módon megmutathatta mennyit fejlődött technikai tudása, és miként csiszolódtak előadói, művészi kvalitásai amióta utoljára színpadon hallhatta őt a váradi közönség. A megérdemelt sikerre Eugene Ysaye 4. hegedűszonátájának Allemande-tételével válaszolt, amelynek zárófúgájában a fiatalember polifonikus játékmódjába is betekintést nyerhettünk.

Virtuoz

A hangverseny második felét Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezádé című méltán népszerű szimfonikus szvitje töltötte ki, melynek hegedűs „narrátora” a zenekar fiatal koncertmestere, Nagy Kálmán volt. Hallhattunk ezen kívül több remek egyéni szólót is a zenekar tagjaitól, meg egy-két kevésbé sikerültet is. Korszakov fantasztikus zenéje szinte azonnal szárnyakon röpíti hallgatóját Az Ezeregyéjszaka meséinek csodás, egzotikus világába. A mostani interpretációról csak annyit, hogy igyekezett a közelébe kerülni a nagy orosz zeneszerző mesteri hangszerelése nyomán egyébként életre kelthető fantáziavilágnak.

Tóth Gábor