Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Virgácsot mindenki kap

Azt hiszem, helytálló kijelentés, legyen szó bármelyik Mikulás-napot tartó ország bármelyik családjáról: virgácsot minden évben minden gyerek kap, jóllehet a csizmák tartalmát figyelve ez a díszesebb gally nem igazán ragadja már meg a gyerekek figyelmét.

virgacsot

Mint tudjuk, a hagyományoknak megfelelően ma reggelre töltötte meg ajándékokkal a Mikulás a gyerekek kipucolt és az ablakba kitett csizmáit, melyekben többnyire apróságok, mindenféle finomság kapott helyet az éjszaka leple alatt. Tegnap sétáltunk egyet Nagyvárad központjában, és felmértük, hogy mekkora kínálat áll a járókelők rendelkezésére és persze, hogy milyen árakon.

A Nagypiac és a Szent László tér bizonyult Nagyvárad két legforgalmasabb pontjának –leszámítva persze a bevásárlóközpontokat és egyéb üzleteket, ahol virgácsból válogathattunk a leginkább. A Mikulás-csokoládék is szépen sorakoztak persze mindenfelé, illetve plüssállatok (többnyire macik – bár nem az Északi-sarkról). Viszont korlátlan mennyiségben lehetett a különböző anyagokból és méretekben készült virgácsok közül válogatni, melyek ára 3 és 5 lej között változott. Minden évben vannak újdonságok, így akár macik, hóemberek vagy Télapók is kerülhetnek a színes vesszők tetejére.

virgacsot 2

A csizmákból kicsillogó virgácsok talán emlékeztetik még a gyerekeket, hogy magaviseletük ezen a december 5-i éjszakán mérettetik csak meg igazán, de már semmi esetre sem a fenyítés eszközeit látják ezekben az elmaradhatatlan Mikulás-napi kellékekben. Valami mindig kerül a csizmákba és a cipőkbe. Tehát ma már szó sincs fenyítésről, ha valaki virgácsot kap, sokkal inkább huncut kis mosolyokról, különösen, ha ez a virgács, nem csupán csillámporral bevont, felmasnizott vesszőből, hanem egyenesen cukorkából készül!

Többnyire még mindig azok a klasszikus virgácsok a keresettebbek, amelyek legfeljebb egyetlen piros vagy kék masnit „viselnek”, azonban, mi tagadás, a járókelők úgy tűnik, jobb szeretik a színes, talán giccses, Mikulás-figurás darabokat.

No igen, a csoki már nem olyan nagy szám, bármikor lehet kapni (Mikulás alakú tejcsokik ide vagy oda), de a virgács mégiscsak a legeredetibb kellék ilyenkor, még ha ma már nem is annyira hasonlít önmagára.

Szamos Mariann