Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Virágzik a megmentett tündérrózsa

Nagyváradi kutatók megmentették a teljes kipusztulástól, majd laboratóriumi körülmények között szaporították és új helyre, a Félixfürdő központjában lévő termálvizes tóba ültették a hévízi tündérrózsát (Nymphaea lotus var. Thermalis), miután egyetlen természetes európai lelőhelyén, a püspökfürdői Szent László-tónál, a Pece-patak forrásnál évezredekkel ezelőtt kialakult termálvíztó kiszáradt a forrás kiapadása miatt, ezért pedig az egész rezervátum elpusztult a botanikai ritkaságokkal együtt. A Félixfürdő egyik betonmedencéjé a Turism Felix Kft. bocsátotta a kutatók rendelkezésére.

Az elmúlt hónapokban a Cristian F. Blidar egyetemi biológus-professzor irányítása alatt álló kutatócsoportnak, mesterséges körülmények között sikerült szaporítania a Püspökfürdőről kimentett hévízi tündérrózsát, majd – a rezervátum sajnálatos elpusztulása miatt – új élőhelyet kellett keresniük a növény számára. A választás azért esett a félixfürdői termáltavak egyikére, mert az mind hőmérsékletét, ásványtartalmát, mind pedig pH-értékét tekintve hasonlít a hévízi tündérrózsa eredeti élőhelyére. A Turism Felix Kft. kezelése alatt álló medencékben egyébként sajátos mikroklímájuknak köszönhetően egyéb ritka növényfajok is élnek, mint például a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) vagy a fésűs mocsárciprus (Taxodium distichum).

viragzik 1

Tegnap a helyszínen jártunkkor találkoztunk a Turism Felix Rt. igazgatójával, Florian Serackal, ki éppen a hévízi tündérrózsáknál járt. Elmondta, a biológusok öt tövet ültettek ki kísérleti jelleggel a tavasszal. Az ötből négy tő gyökeret is eresztett, szépen fejlődik, sőt az egyik újabb bimbót növeszt.

viragzik 2

A félixfürdői termáltavacska partján az igazgató elmondta: ha a hévízi tündérrózsák „jól érzik” majd magukat itt, akkor a tóban lévő lótuszvirágokat kivágják, hogy a veszélyeztetett fajnak legyen szabad helye a szaporodáshoz. A kutatók reményei szerint ugyanis két-három éven belül a hévízi tündérrózsák a teljes termálmedencét elfoglalhatják majd.

viragzik 3

Ezzel párhuzamosan továbbra is folyik a kutatás a püspökfürdői hévízforrások kiapadásának okai után. A feladatra kirendelt bukaresti szakemberek az Altalajkincseket Felügyelő Országos Hatóság (ANRM) részéről május hónap folyamán elrendelték a környékbeli kutak fogyasztásának 30%-os csökkentését öt hónapon át, annak reményében, hogy ettől helyreáll a térség ökoszisztémája.

Szombati-Gille Tamás