Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Virágok a nagy fejedelemnek

A Magyar Polgári Egyesület (MPE) kezdeményezésére a nagyváradi Petőfi parkban lévő Bethlen Gábor-szobor környéke megszépült szombat délelőtt. Nagy József Barna, az MPE vezetője elmondta, évek óta igyekeznek valamilyen formában „karban tartani”, szebbé tenni ezt a szobrot, vagy éppen a szobor környékét, így nemcsak a város magyar múltját, de ezáltal a nagy erdélyi fejedelem kultuszát is ápolják.

viragok 1

Pár esztendeje még az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezetével kezdték el évente megtakarítani a szobrot a rárakódott szennyeződéstől, később virágokat ültettek a talapzat köré, és kigyomlálták a környező területet is.

Szombat délelőtt a Bethlen-szobornál lelkes fiatalok és idősebbek gyűltek össze, akik részt vettek a szobor környezetének megszépítésén Nagy József Barna elnök vezetésével. Az eseményen jelen volt Csomortányi István, az EMNP megyei elnöke és Szilágyi Zsolt, a néppárt országos elnöke is, utóbbi családjával együtt. Az önkéntesek előbb felásták a szobor körül a megkeményedett földet, majd a gereblyézés után elültették a közel 150 tő virágot. A virágokat egy bihardiószegi kertész, Füzesi József ajánlotta fel a nemes célra.

A virágok kiültetése és öntözése után a Szent Angéla-otthon gyermekei és az MPE vezetője megbeszélték, hogy a következő hetekben rendszeresen öntözik, gyomlálják majd a területet. Az első öntözésre nem is kellett sokat várni, ugyanis éppen a virágültetés után mintegy megrendelésre, eleredt a tavaszi eső.

(szőke)