Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Virágkarnevál Debrecenben, felvonulás Váradon, virágkocsi Ungváron

Idén először Nagyvárad mellett Ungváron is láthatnak majd virágkocsit az érdeklődők, derült ki a Debrecenben megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén 44. alkalommal tartják meg a virágkarnevált.

Ez az egyik legnagyobb rendezvénysorozat, melyen a nemzetköziség is jelen van, mondta Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere, miután Kerekes Sándor kommunikációs vezető bemutatta a megjelenteket és a Debrecen Hangja döntősei előadták az LGT Miénk itt a tér című dalát. Nagyváradra évek óta jönnek át virágkocsik, idén először pedig augusztus 24-én, Ukrajna nemzeti ünnepén ott is bemutatkozik egy virágkocsi, tette hozzá az alpolgármester.

viragkarneval  2

Készül a Szent Anna-tó legendáját megelevenítő kocsi, ezt Váradon is láthatják augusztus 21-én

Értékeli a szervezők erőfeszítéseit, akik 1969 óta évente megrendezik a virágkarnevált, mondta Ovidiu Mureşan, Nagyvárad alpolgármestere, aki a Nagyváradi Ősz rendezvényeire is meginvitálta a megjelenteket. Augusztus 21-én ismét négy virágkocsi felvonulását láthatják majd a váradiak, fellép majd két-két magyar és román folklórcsoport, és könnyűzenei koncertek is lesznek, melyek várhatóan a bihari megyeszékhely magyar és román lakosainak is örömet szereznek majd, tette hozzá. Jurij Gleba, a Kárpátaljai Közigazgatási Hivatal kulturális osztályvezetője elmondta, örülnek az erősödő kulturális kapcsolatoknak, és annak, hogy idén először Ungváron is láthatnak majd az ott élők egy virágkocsit.

viragkarneval 1

Ovidiu Mureşan, Somogyi Béla és Jurij Gleba

Két éve indult a kezdeményezés, melyek eredményeként az ungvári magyar és ukrán gyermekek is láthatják majd a virágkocsit, mondta Szalipszki Endre, az Ungvári Magyar Főkonzulátus konzulja. A diplomata hozzátette: ez egy új együttműködés kezdete lehet az egyazon kulturális térben élők között. A felvonulásról részletesebben Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt, ő mutatta be, hogyan is néznek ki a Galiba Gyermekfesztiválon vonuló apró kocsik, és elmondta, hogy Japán és Kazaszthán is bemutatkozik a felvonuláson. Kukla Krisztián, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója ismertette a virágkarneválhoz kapcsolódó programjaikat, dr. Uzonyi Attila, Debrecen rendőrkapitánya pedig a forgalomelterelések mellett arról is beszélt, hogy hol találhatnak menedéket a fesztiválra érkezők vihar esetén. A felszólalók sorát Martin Imre, a Ferdinánd-ház Kft. ügyvezetője, a Cseh Sörnapok szervezője zárta, aki az újságírók derültségére a rendőrkapitány mellett ülve arról is beszélt, hogy különleges, a cseh és magyar kézműves sörök között lesz alacsony, kétszázalékos alkoholtartalmú sör, melyet akár az autóvezetők is ihatnak.

Ezt követően ízelítőt kaphattunk a készülődésekből, ahol Mónus József világrekorder íjász tartott érdekes ismertetést a fegyverekről, és rövid bemutatót is. Megkóstolhattuk a keng nevű, szkíta korabeli marhapörköltet, valamint az árpakásából és medvehagymából készült köretet, és természetesen a kézműves sört, majd megtekinthettük, hogyan készülnek a szemet gyönyörködtető virágkocsik. Idén hárommillió szál virágot használnak fel ezek elkészítéséhez.

Fried Noémi Lujza