Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Világváros, amelynek szíve van

Rekkenő augusztusi hőségben érkeztünk Münchenbe, egy olyan napon, amikor az ember legszívesebben egy helyi söröspincébe bújna el a tűző nap elől. No de amint megérkezünk a városba, azon nyomban magával ragad a zsibongó tömeg, elámulunk a történelmi múlttal rendelkező épületek szépségén, az exkluzív butikok kínálatán, a lüktető világváros pezsgésén.

vilagvaros 1

Sétánkat a Marienplatzon kezdjük, a város szívében, ahol a tér legszebb épülete az Új Városháza. Az a benyomásom, hogy évszázadokkal ezelőtt építették, pedig alig száz éves. Alig bírom levenni a szemem az impozáns építményről, amelynek több belső udvara is van. 85 m magas kilátótornyában játékszerkezetet helyeztek el, amelynek harangjátéka minden délelőtt pontban 11-kor kezdődik. Turisták százai emelik fejüket a magasba, hogy lefényképezzék a bábuk lovagi tornáját. A figurák V. Vilmos bajor herceg és Lotaringiai Renáta 1568-as esküvőjének állítanak emléket. A városháza előtt az 1638-ban emelt Szűz Mária szobor és a 19. századi Fischbrunnen-kút áll. Egy régi hagyomány szerint hamvazószerdán a polgármester és tanácsosai itt mossák meg a pénztárcájukat, hogy a városi kincstár ne ürüljön ki. Mi is szívesen frissülünk fel a kút hideg vizében. A közelben magasodik a Frauenkirche, azaz a Miasszonyunk temploma, melynek zöldkupolás ikertornyai szinte a város összes pontjáról láthatók. A helyén eredetileg kis Mária-kápolna állt. Számos nevezetesség mellett sétálunk el, a sétálóutcákon haladva pedig az utcai mutatványosok bohóckodásán szórakozunk. Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal – no itt aztán van mit nézegetni a kirakatokban! A legújabb divattól a csodaszép dísztárgyakig minden megtalálható a boltokban. Nehezen hihető, hogy a második világháború bombázásai során a belváros 80%-a elpusztult. Egyik ismerősöm mesélte, hogy a háború után úgy ösztönözték az embereket az adakozásra, hogy a rádióban a müncheni Péter-templom harangjátékának csak a felét adták le, hiányérzetet sugallva a hallgatókban. A trükk bejött, hiszen gyönyörű épületek között sétálhat az ide látogató.

vilagvaros 2

Az Angol kert

A 100-as villamosról leszállva, az Angol kert egyik bejáratához érkezünk, oda, ahol a jégpatak (Eisbach) hűs vizében próbálják a szörfösök minél hosszabb ideig meglovagolni a hullámokat. Az Eisbach az Isar folyó egy mesterségesen kialakított ága, amely a város szabadidős oázisán, az angolkerten folyik keresztül. A beton partfalak közé szorított patakmedren vízlépcsőket alakítottak ki, ahol melegebb napokon élénk szörfélet zajlik. Irigykedve nézzük a vízbe alácsobbanó szörfösöket, miközben lihegve kókadozunk az izzasztó kánikulában. Elindulunk a kert egyik sétányán, amely a város első számú kirándulóhelye. A maga 375 hektárjával nagyobb, mint a New Yorki Central Park. Létrejötte Karl Theodor fejedelemnek köszönhető, mert 1789-ben úgy döntött, hogy a katonai gyakorlótér és a káposztáskertek helyén egy népparkot hoz létre. A kert 1792-ben nyílt meg egy hatalmas bajor népünnepéllyel, s olyan hatalmas kiterjedésű, hogy beletorkollik a városhatárt környező erdőkbe. Legismertebb épülete a kínai pagodák mintájára épült Kínai-torony.

vilagvaros 3

vilagvaros 4

Sörkertek gesztenyefái alatt

Úgy mondják, hogy 1857-ben, a Marienplatz egyik kocsmájában elfogyott a sütőkolbászhoz szükséges vékonybél, ezért a kocsmáros vastagabb borjúbélbe töltötte a masszát. Tett még hozzá mindenféle fűszert és kevés citromot, majd vakargatni kezdte a fejét, mert úgy látta, ezt a kolbászt nem lehet sütni, csak forrázni. Ám vendégeinek így is nagyon ízlett, hámozták szorgalmasan az újféle csemegét, amelyhez édes bajor mustárt ettek és perecet. No, hát így született az azóta világhírnek örvendő weißwurst. Mellé természetesen jóféle sör illik! Az igazi sörivók csapról, azaz hordóból fogyasztják a söritalt. Az egykori sörfőzők söreiket hűs gödrökben tárolták, és hamar rájöttek arra, hogy jobban járnak, ha ott helyben mérik ki azt. Ez volt a kezdete a hagyományos müncheni sörivásnak. A középkorban a kolostorok fontos szerepet játszottak a sörtermelésben. Sok ismert sörmárkát szerzetesrendekről neveztek el, mint például a Paulanert vagy a Franziskanert. Először csak Dél-Németországban termeltek sört, de később aztán egész Németországban. 1516 óta van érvényben az a törvény, amely kimondja, hogy csakis malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből készülhet a sör. A bőven termő komló és árpa feldolgozásával foglalkozó serfőzdék számtalan ízletes sörfajtát forgalmaznak. De ha valaki azt gondolja, hogy a sört csak füles korsóból szokás inni, az nagyot téved! Az igaz, hogy ez a legelterjedtebb pohártípus, mert vastag a fala, és emiatt hosszú ideig hideg marad benne az ital, ám a búzasöröket magas, deréktájt kiszélesedő pohárból szokás inni, elegendő teret biztosítva a habnak. Az intenzív aromájú söröket talpas, alul öblösödő, majd egy szűkülő rész után, a karimánál újra kiszélesedő tulipánpohárból fogyasztják. Ám isznak még hengeres formájú kölsch pohárból, pilseni pohárból, kehelyből s ki tudja még mi mindenből…

vilagvaros 5

vilagvaros 6

 

Csak jönnek és jönnek…

München utcáit járva, rengeteg színesbőrű jön velünk szembe, négerek, törökök, lefátyolozott arab nők. Sétálgatnak, nézegetik a vitrinek árukínálatát vagy épp sietnek valahová. Ők már beilleszkedtek a város életébe, ám azzal a menekültáradattal, amelyik most özönlik be az országba, nehezen birkózik meg a világváros. Az ügyintézők alig győzik az adminisztrációs munkát. A hatóságok nyugdíjazott hivatalnokokat kértek fel, hogy némi fizetésért segítsenek az adatfelvételnél, a kérelmek elbírálásánál. Ám ha egy bizonyos összegen felül keresnek, azt levonják a nyugdíjukból, ezért aztán kevesen vállalják ezt a kisegítő munkát. Hatalmas gondot okoz a tolmácshiány is. A bevándorlók között vannak persze olyanok, akik beszélnek angolul, viszont aki egyetlen világnyelvet sem ért, annak komoly gondot okoz a kommunikáció. Sokan csalódottak, amiért táborokban kell élniük, nekik azt mondták odahaza, hogy Európában azonnal kapnak lakást és munkát, ehelyett sokszor érzik a helyi lakosok ellenszenvét. Kaszárnyákban helyezik el őket, s mindenütt, ahol üres épület áll, átalakítják azt, legyen az barkácsáruház vagy irodaépület, hogy el tudják szállásolni a bevándorlókat. Egy részük beilleszkedik, egy részük továbbáll, mert nem bírja a nyugati tempót, mert másra számított. És München igyekszik mindegyikőjükön segíteni, hiszen a város mottója: Die Weltstadt mit Herz, vagyis világváros, amelynek szíve van. Németország idén több százezer bevándorlóra számít, és ők valóban jönnek és jönnek, Angela Merkel fotóját szorongatva a kezükben.

Schönberg Éva