Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Világhirű zongoraművész hallható ma

Érdi Tamás magyarországi, Junior prima díjas, érdemes zongoraművész zongoraestje ma 19 órakor kezdődik a nagyváradi színházban. Érdi Tamás ez alkalommal a nagyváradi Mária Rádió meghívottjaként koncertezik, Chopin-, Liszt-, Bartók- és Kodály-műveket hallhat előadásában a közönség.

erdi

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását, de zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával „láthatóvá” teszik számára a kottát.

15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart-zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert. 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára, 18 évesen pedig egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 éves korában megjelenik két Mozart CD-je, amelyek tavaly a harmadik kiadást érték meg.

Leon Fleisher tanítványaként 2002-ben szerez művészdiplomát a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és tavaly ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.

Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD-je volt. Lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg (2003: Schubert szólóest CD, 2004: Chopin CD, 2005: MÜPA szólóest DVD, 2006: Liszt-Bartók CD, 2007: Gyertyafényes Chopin koncert DVD Szatmárnémeti főterén, 2009: Születésnapi koncert a Szépművészeti Múzeumban Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással DVD).

A 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat2008-ban kapta, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.