Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vigyázzunk a tűzijátékkal!

A Bihar megyei rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy Tűzijáték címmel országos akció indult azzal a céllal, hogy a hatóság ellenőrizze a magán- és jogi személyek által folytatott pirotechnikai tevékenységek törvényességét.

tuzijatek

2017. november 21 és 2018. január 5 között a Bihar megyei rendőrség fegyverekre, robbanó – és veszélyes anyagokra specializálódott csapatai a megye egész területén, felhatalmazott kereskedelmi egységeknél, piacoknál, vásárokban és kereskedelmi központoknál bonyolítanak  le ellenőrzéseket annak érdekében, hogy ne kerüljön sor tűzszerészeti balesetekre. Az akciót a hatóságok azért tartják szükségesnek, mert az elmúlt években többször is előfordult, hogy az évnek ebben a szakaszában a lakosság körében illegális módon forogtak kézen tiltott pirotechnikai eszközök, melyek használata sérüléseket és tűzvészt okozhat. Ezeknek a tiltott eszközöknek, mint például az F2, F3 és F4 kategóriák, a T1 és T2 színpadi árucikkek és egyéb P2 kategóriás darabok, a lakosság számára történő árusítása és használata, illetve birtoklása, három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. A legális használathoz ugyanakkor a városháza, a katasztrófavédelmi főfelügyelőség és a rendőrség jóváhagyására van szükség.

Azok, akik pirotechnikai eszközöket használnak, a következő fontosabb szabályokat kell szem előtt tartaniuk: tilos éjszaka, 24 és 6 óra között használni ezeket; a négyemeletes épületektől legalább 50, az azon felüli épületektől pedig minimum 100 méter távolságra szabad elsütni őket, ugyanakkor minimum 500 méter távolságra a magasfeszültségű berendezésektől, raktárhelyiségektől és egyéb gyúlékony anyagokat tartalmazó helyektől, illetve minimum 500 méterre az erdőktől, valamint tilos használni őket gyalogosok és gépkocsik számára kijelölt közlekedési útvonalakon.