Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vigyázzunk a szívünkre

A test a születéstől fokozatosan öregszik. Negyvenéves kor után megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Viszont a betegségek kialakulását odafigyeléssel, optimális testsúllyal és némi önkontrollal, gondoskodással meg lehet előzni.

A vitalitás megőrzésének számos összetevője van, de akár vállalja valaki, akár nem, az egyénen is múlik. Az pedig, hogy napjainkban óriási szükség van a test és a szellem fiatalosságára, tény, hiszen tovább kell munkában maradni, ami csak akkor sikerül, ha nem fogy az energiája, nem fáradékony, jó a stressztűrő-képessége, vagyis egészséges az ember. Aki nehezen viseli a mindennapok terhét, olykor öregnek látja magát, annak a szervezete jelez: több pihenést, nyugalmat kér, ami arról árulkodik, hogy többet igényel bizonyos vegyületekből, vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból is. Ezeknek az anyagoknak a hiányát egyébként még számtalan tünet jelezheti: ilyen az alvászavar, a kimerültség, a gyomor- és bélrendszeri panaszok, de súlyos esetben szívbetegségek, ritmuszavar, vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.

200551031-001

Az egészséges szervezet tökéletes működéséhez szükség van a testben termelődő és a táplálékkal bevitt különféle anyagokra, mint az A, B, C és egyéb vitaminok, de megérezzük azt is, ha kevés az ásványi anyag, a nyomelem. Ezekre kompletten van szükség, hiszen bonyolult mechanizmusok által hatnak, és felelnek az emésztésért, a sejtműködésért, vagyis irányítják, katalizálják a test kémiai és anyagcsere folyamatát.

Fontos tudni, hogy ezek az anyagok termelődése a kor előrehaladtával megváltozik, van, amiből kevesebb termelődik, és azt pótolni kell. Akinek van elég antioxidáns a szervezetében – ezekkel küzd a test az élet során keletkező káros szabad gyökök ellen –, már tett az egészségéért, mert ezek az anyagok őrzik a szövetek fiatalságát, rugalmasságát, növelik a szervezet ellenállóképességét, közömbösítik a rákkeltő anyagokat és védik a szívet.

Győri György

vigyazzunk 2