Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vigyázat, kullancsveszély!

Kullancsveszélyre figyelmezteti a lakosságot a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). A közegészségügyiek több hasznos tanácsot is adnak arra az esetre, ha a bőrünkbe fúródna az apró, vérszívó élősködő.

A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt mégis veszélyt jelentenek. Ma már nemcsak a párás aljnövényzetben, erdők-rétek találkozásánál élnek, hanem megtalálhatók a városi parkokban is, és akár kutyánk is hazahozhatja az élősködőt. Nagyváradon a Pece- és Körös-part bozótos területein, és a közeli a Félixfürdőn szaporodtak el leginkább ezek az élősködők.

vigyazat

A DSP tájékoztatása szerint a kullancsok csípése nem fájdalmas, viszont többféle betegséget terjesztenek, de ezek töredéke veszélyes csak az emberre. A kullancscsípés mellékhatásai: fáradtság, hányinger, szédülés, fejfájás, láz, étvágytalanság.

A bőrbe fúródva vért szívnak, közben a saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják. Minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. Az élősködő eltávolításakor is megfertőzhetjük magunkat, ha összenyomjuk a kullancs testét. Fontos feljegyezni a csípés időpontját és a pontos helyét, mert a csípés után hat héttel termelődik a szervezetben értékelhető ellenanyag, tehát ettől az időponttól érdemes laborvizsgálatot végezni a fertőzöttség kimutatása érdekében. A kiszedett parazitát ne tapossuk el, ne dobjuk ki, mert a teteméből – egyes gyógyszertárakban kapható kullancsteszttel – azonnal megállapítható, hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumot, vagy sem.

A DSP munkatársainak statisztikai adatai szerint évről évre nő Bihar megyében a „kullancstámadások” áldozatainak száma. Például 2014-ben 313-an fordultak orvoshoz ez ügyben, tavaly már 437-en jelentkeztek hasonló problémával, tehát közel 40 százalékkal nőt a kullancscsípések bejelentett száma megyénkben.

(sükösd)