Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vidám ünnepség az idősek napja alkalmából

Vidam 1esre

Az idősek világnapja alkalmából fellépésekben gazdag, zenés műsort tartottak a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) tagjai csütörtökön a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében. Az egybegyűlteket Szilágyi Ibolya egyesületi elnök köszöntötte, majd Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor tartott hangulatos előadást a bibliai humorról, melyben feltette a kérdést: lehet-e Istent annyira humanizálni, hogy azt állítsuk róla, hogy van humora, illetve hogy jó kedvében teremtette az embert.

Vidam (3)

A tiszteletes válasza erre határozott igen volt. Mint hangsúlyozta, ez a Bibliából is kiviláglik, például amikor az Úr gyermekkel áldja meg a 99 éves Ábrahámot és 90 éves feleségét, Sárát egyértelműen fittyet hány a természet törvényeire. Gyermekük, Izsák héber nevének jelentése „Isten mosolyoghat”. A Bírák könyvében egy valódi szatíra is található, amelyben Jótám egy tanulságos történetet mond el a „mohó sapiensről”, vagyis az emberről, aki mindent magáénak akar – mondta el Veres Kovács Attila, aki hozzátette – a történet a hasztalanság példaképének állítja be a bogáncsot és rengeteg aktuálpolitikát tartalmaz. A lelkipásztor szintén szatírikus elemeket sorolt föl Jónás történetéből.

Mint hangsúlyozta, az Újszövetség is bővelkedik humorban. A Bibliában Jézus kétszer is sír: siratta Lázárt és sírt Jeruzsálem fölött virágvasárnap, de ennél jóval többször nevetett. Az újszövetségi részből az előadó többek közt a Kánai mennyegző komikumát emelte ki– a történetben Jézus lakodalomba viszi Keresztelő János aszkétikusan nevelt tanítványait –, valamint a húsvéti eseményeket, melyek során az Úr nevetség tárgyává tette a katonákat, akik Jézus sírbejáratánál vigyázták a semmit.

Mint Veres Kovács Attila hangsúlyozta, a kereszténység a boldogságról kell szóljon, s régen külön kifejezésekkel illették a komor keresztényeket, akiket például köldöknézőnek, vagy (Váradon) kőolvasónak hívtak.

Vidam (2)

Vidam  (1)

Az előadást követő műsorban Boros Beatrice vezetésével népdalcsokrot adott elő a PMNYE kórusa, Hajbók Klára Legrand- és Sík Sándor-verseket szavalt, László Ágnes Karinthy Búcsú a dinnyétől és az olvasótól című művét interpretálta, Nagy Kristófi Dániel (szintetizátor) és Rob Vivien (ének) könnyűzenei műsort adtak elő, s moldvai néptáncot adott elő a PMNYE tánccsoportja, melyet Szabó E. Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes tagja tanított be. Az esemény során emellett Ambrus Katalin is felolvasott saját novelláiból, valamint bemutatásra került Körösi Edit Modern mesék szépkorúaknak című könyve is. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Sz. G. T.