Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Victor Ponta segítséget ajánlott Magyarországnak

Románia kész segítséget nyújtani az árvízzel kapcsolatos gondok kezelésében Magyarországnak, amennyiben szükség van rá. Victor Ponta román miniszterelnök az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs hétfői ülésén arra kérte – a romániai katasztrófavédelemben illetékes – Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre.

Budapest. Az áradó Duna a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszon vasárnap délután MTI Fotó: Kmetz Imre

Budapest. Az áradó Duna a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszon vasárnap délután
MTI Fotó: Kmetz Imre

„Nem vagyunk mi a leggazdagabb ország, de úgy látom, a nyugati országrészt nem fenyegeti veszély, úgyhogy az ottani erőinkkel a szomszédaink segítségére lehetünk” – mondta a hétfői értekezleten a román kormányfő.

A román vízügyi hatóság vezetője beszámolt arról, hogy a Duna jelenleg másodpercenként 8500 köbméteres hozammal éri el Romániát, míg a sokéves júniusi átlag 6400 köbméter. A tetőzést péntekre várják másodpercenként 10 500 köbméterrel, ami jelentősen elmarad az egy hónapja mért 11 900 köbméteres értéktől, így a Duna romániai szakaszán nem számítanak különösebb gondokra.

A román hatóságok csak a Bukarest–Konstanca autópályáért aggódnak: az áprilisi magas vízállás nyomán ugyanis szivárgásokat észleltek a Duna-gát egy hetvenméteres szakaszán. Ha itt betör a víz, – a Balta Ialomiței nevű szigeten – 30 ezer hektár mezőgazdasági terület és a Bukarest–Konstanca autópálya, valamint a román fővárost a tengerparttal összekötő vasútvonal egy szakasza is víz alá kerül. A vízügyi illetékes szerint a gátszakasz megerősítésén péntek óta dolgoznak a szakemberek és várhatóan szerdáig befejezik a munkát.

Az időjárási előrejelzések szerint hétfőn nyugat felől újabb csapadékhullám éri el Romániát, amely miatt csütörtökig sárga figyelmeztetés lesz érvényben. A szakemberek négyzetméterenként 20–25 liternyi csapadékra számítanak, de helyenként a lehulló vízmennyiség a 50–60 litert is elérheti négyzetméterenként. A zivatarok a dunai árvízveszélyt nem növelik, de a kisebb folyókon, hegyi patakokon újabb áradásokat okozhatnak Romániában.

 

(MTI)