Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vezessünk óvatosabban!

A tél közeledtével egyre gyakoribb a ködös időjárás, ezt Biharban már tegnap sokan tapasztalhatták. Ilyenkor a rossz látási viszonyok miatt sajnos a balesetek is gyakoribbak. Hogy mit tehetünk ennek megelőzése érdekében, Claudiu Ciucleát, a Bihar Megyei Közlekedésrendészet szóvivőjét kérdeztük.

kozlekedjunk

Ciuclea hangsúlyozta, hogy a biztonságos vezetés egyik alapfeltétele a jármű megfelelő műszaki állapota. Fontos, hogy a fék, a fényszórók (ködlámpa) és az ablaktörlők jól működjenek, de töltsük fel téli szélvédőmosó folyadékkal is a gépkocsi tartályát. Figyeljünk arra is, hogy csak akkor használjuk a fényszórókat, ha tényleg rosszak a látási viszonyok, és kb. 100 méter alatt van a látótávolság. Ha ennél jobb látási viszonyok vannak, akkor a ködlámpa elvakíthatja a szembejövőt.

A parkolásnál különösen legyünk óvatosak. Ködös időben ne hagyjuk autónkat az út szélén, és ne álljunk be olyan helyre, ahol a mellettünk elhaladó autósnak túlságosan meg kell közelítenie a gépjárművünket. Az is megtörténhet, hogy a ködben egyáltalán nem veszik észre a kocsinkat. Ha mégis kénytelenek vagyunk ilyen helyen parkolni, akkor használjunk fényjelzést, például kapcsoljuk be a vészvillogót, és hosszabb időre semmiképp ne hagyjuk ilyen helyen a gépkocsit.

Claudiu Ciuclea a ködös időben megfelelően megválasztott sebességre is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy ha valóban célba szeretnénk érni, akkor inkább menjünk lassabban, és számolva a hosszabb menetidővel, induljunk el korábban. Tartsunk nagy követési távolságot, hogy legyen időnk biztonságosan megállni, ha az előttünk haladó hirtelen fékez. Amennyiben rosszak a látási viszonyok, inkább nappal induljunk útnak, mert az esős, ködös időben fokozottabban veszélyes naplemente után vezetni.

A rendőrtiszt arra is figyelmeztetett, hogy nemcsak a sofőrökre, hanem a gyalogosakra is vonatkoznak a közlekedési szabályok, ugyanakkor az is, hogy a közutakon elővigyázatosan keljenek át. Tehát ne felejtsék el, hogy csúszós, ködös időben az autók féktávolsága megnövekedhet, és különösen legyenek körültekintők, mert nem biztos, hogy az autós észreveszi a gyalogost akkor sem, ha azok látják őt. Persze a sofőrök is számoljanak azzal, hogy bármikor találkozhatnak egy-egy merész gyalogossal.

Sükösd T. Krisztina