Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Veszélyes vizek, sok áldozat

Úgy tűnik, hiába a folyamatos figyelmeztetés, nagyon sokan nem veszik komolyan azt, hogy mennyire veszélyes, ha a folyóvizekben, tavakban fürdenek, úszkálnak. Erről a jelenségről tartott tegnap sajtótájékoztatót Sorin Caba, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) főparancsnoka Nagyváradon.

veszzelyes vizek 1

A szabályzat előírja ugyan, hogy a szabadvizekben csak ott lehet fürdeni, ahol erre alkalmassá tették a partszakaszt, ezt a rendeletet sokan figyelmen kívül hagyják, így a Bihar megye területén levő folyókba minden nyáron több ember fullad bele. A tegnapi sajtótájékoztatón Caba parancsnok 2012-ig visszamenőleg ismertette a nyári hónapok statisztikáját, azaz azt a „feketelistát”, amely a vízbefúlásokat jegyzi. 2012-től idén nyárig 32 halálos áldozata volt a felelőtlen nyári fürdőzéseknek. A legtöbb szerencsétlenség a Sebes-Körösben történt, az erős sodrású folyóba évről évre többen vesznek oda. A megye tavai, víztárolói is veszedelmesek fürdés szempontjából, történtek vízbefúlásos esetek a Gyapjú mellett levő tóban, a telegdi gátnál, a Bihar mellett levő tóban. Idén május elejétől mostanáig három személy fulladt vízbe Bihar megyében, két férfi és egy gyerek. Valamennyien ott fürödtek, ahol nem lett volna szabad.

Az ISU évről évre fejleszti a vízimentésre specializálódott csapatok felkészültségét és mentőeszközeit. Jelenleg a tűzoltóság alárendeltségében 12 ilyen vízimentő csapat van. A különleges képzést kapott mentők (akik búvártanfolyamon is kötelezően részt vesznek) Konstancán tanulták meg, hogyan kell vízbe esett, fuldokló embereket kihúzni a vízből. Caba parancsnok ugyanis felhívta arra is a figyelmet, hogy a bajba került, vízben fuldokló ember mentése igen nehéz, sőt veszedelmes is, ugyanis a fuldokló ember könnyen lehúzhatja azt is, aki segítségére siet. A vízimentők kiképzésük mellett speciális úszómellényt is hordanak mentés közben, de van ilyen mellény és úszógumi a fuldokló részére is. Minden mentőcsapatnak van saját gumicsónakja és búvárfelszerelései.

A parancsnok elmondta azt is, ki-ki saját felelősségére kell eldöntse, hogy egy bajba került fuldoklónak a segítségére siet-e, a hivatalos álláspont szerint ezt csakis nagyon jó úszók és képzett mentők tehetik, azonban mikor valaki a szemünk láttára kerül bajba, olyankor a szükség sokszor törvényt bont s mint már írtuk, ez igen veszedelmes lehet.

A tegnapi sajtótájékoztató után az ISU vízimentői egy gyakorlati bemutatón szemléltették az újságíróknak, hogy zajlik egy mentés. Miután a fuldoklót kihúzták a vízből, elsősorban a légzését kell helyreállítani, ezt a légutak szabaddá tételével, befúvásos módszerrel, illetve mesterséges lélegeztetéssel kell megtenni. Az elsősegélynyújtást követően kórházba kell szállítani a kimentett embert, ahol megkapja a megfelelő kezeléseket.

Az ISU ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ne fürödjenek a szabadvizekben. Strandokon tartsák szemmel a gyerekeket, gyerek felnőtt felügyelete nélkül ne menjen a medencébe. Felhevült testtel tilos vízbe ugrani, ugyanis a hideg vízben nagy a kockázata az izmok görcsös összehúzódásának vagy a szívgörcsnek. Figyeljünk nyaraláskor is embertársainkra, ugyanis a vízben bajba került fuldokló a tévhittel ellentétben sosem kiabál segítségért, ugyanis levegőhiány miatt erre képtelen. Ha bármilyen vészhelyzetet észlelünk, azonnal értesítsük a 112-es sürgősségi számot.

Szőke Mária