Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Veszélyes piknik a betonrengetegben

A tavaszi szép idő sokaknak meghozta a kedvét ahhoz, hogy a szabadban, a friss levegőn, a zöld fűben piknikezzenek. Vannak azonban olyanok, akik nem veszik a fáradtságot maguknak, hogy kiránduljanak a zöldbe, hanem egyéb híján a lakóhelyük mellett szerveznek hétvégi piknikezést. Ez viszont például a tömbháznegyedekben nemcsak a szomszédokat zavarhatja, hanem komoly tűzveszélyt is jelent az egész környékre. Egy ilyen esettel keresett meg bennünket régi váradi olvasónk, K. Erzsébet is, akitől megtudtuk, hogy Italiana utcai tömbházuk hátánál pár szomszédjuk újabban hétvégeken tüzet rak s ott teljes nyugalommal bográcsoznak, és csórékolbászt, szalonnát sütnek. Hiába szólt rájuk több lakó, a szabadtéri étkezésre vágyó szomszédok nem vették ezt figyelembe, így a füst szállt be a nyitva hagyott ablakokon a lakásokba, az erkélyre kiterített ruhára s a bográcsozó, söröző lazulók nem sokat törődtek a többi dühös szomszéddal, akiknek ez a kikapcsolódási forma egyáltalán nem tetszett. Már csak azért sem, mert a füstön és lármázáson túl, az a veszély is fennáll, hogy a tömbházak között esetleg felgyullad az aljnövényzet, vagy a szél a közelben parkoló autókra szórja a parazsat, szikrát. Panaszosunk arra volt kíváncsi, megengedhető ez a magatartás lakott területen, s ha nem, akkor hol lehet azon nyomban panaszt tenni a zajos panelmenti piknikezők ellen.

veszelyes 1

Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sajtószóvivőjét, Camelia Roşcát. Mint megtudtuk, lakott területen sehol nem szabad tüzet rakni, sem bográcsozás, sem avarégetés céljából. Sőt még a kirándulóhelyeken is csak az erre kijelölt, tűzvédelmi szempontból megfelelően kialakított helyeken lehet szalonnát sütni, bográcsozni. Aki lakott területen gyújt tüzet, az törvényszegést követ el, amiért 1000–2500 lej közti bírság is kiszabható. Ilyen esetekben nem a tűzoltóknál kell panaszt tenni, ugyanis ők csak akkor avatkoznak be, ha sajnálatos módon már megtörtént a baj. Azok a polgárok, akik azért akarnak panaszt emelni, mert a lakóházak mellett, utcarészeken, zöldövezetekben azt észlelik, hogy egyesek tüzet gyújtottak, ezt a helyi rendőrségnek vagy a városi rendőrségnek jelezhetik, előbbieket a 0259/969 utóbbiakat a 112-es sürgősségi hívőszámon lehet utolérni. A közösségi rendőrség hétvégén is folyamatosan járőrözik a megyeszékhely területén, ezért a legbiztosabb őket hívni, hiszen egy ilyen „blokkmelletti” piknikezés nemcsak tűzveszélyt jelent, de csendháborításnak is minősül. A lakótársulások által is tudomásul vett szabályzat szerint ugyanis a lakóépületek mellett minden olyan tevékenység, mely az ott élők nyugalmát megzavarja, így hangoskodás, garázdálkodás, szemetelés, környezetszennyezés törvénysértésnek számít. Ennek a szabályzatnak az értelmében 22 és 6 óra között tilos bármilyen a lakókat zavaró hangoskodás, ugyanez érvényes a 14 és 17 óra közti időszakra is.

Szőke Mária