Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Veszedelmes (út)viszonyok

A váradiak minden bizonnyal megszokták már, hogy a városban folyamatosan ásnak, bontanak, javítanak, csöveket szednek fel és raknak le, főleg mióta az önkormányzat nekikezdett a távfűtési főnyomócsövek kicseréléséhez. A hatalmas munkálatok természetesen hatalmas felfordulást vontak maguk után, s ez a nemszeretem állapot április óta tart a megyeszékhely több pontján. A város vezetői többször elnézést kértek már a polgároktól a sajtón keresztül is amiatt, hogy gyakran járhatatlanok lettek az utak, járdák, zöldövezetek váltak áldozatául a csőcserékkel járó munkálatoknak. A munkálatok okozta kellemetlenséget azonban öreg hiba lenne összekeverni a balesetveszélyes állapotokkal, melyek nem egy helyen fenyegetik a járókelők épségét.

A járda, akár a szakadék széle, védőkorlát nélkül elég egy rossz lépés, és kész a baj

A járda, akár a szakadék széle, védőkorlát nélkül elég egy rossz lépés, és kész a baj

Minap K. J. régi olvasónk keresett meg bennünket panaszával, s elmondta, hogy a Széles (Menumorut) utcán, a Balassi Bálint (Ion Creangă) téren és a barokk palota fele vezető útkereszteződésben több helyen képtelenség gyalogosan járni, ugyanis az ott folyó munkálatok során úgy túrták fel az utakat, hogy a gyalogos vagy jó eséllyel belesik a több méter mélyre kiásott árkokba, vagy le kell hogy menjen az igen forgalmas úttestre. Kedd délután kis híján szerencsétlenség történt a szóban forgó helyen, ugyanis egy gyerekkocsit toló anyukát majdnem elsodort egy (valószínűleg a megengedettnél gyorsabban haladó) autó. A környéken óvodák, iskolák vannak, jelezte olvasónk, a munkálatok pedig teljesen ésszerűtlenül, a biztonsági előírásoknak nem megfelelő módon zajlanak ott.

 

Tegnapi terepszemlénken aztán mi is megtapasztaltuk, olvasónk cseppet sem túlzott, ugyanis a Széles utca, a Balassi tér és a barokk palota felé vezető útkereszteződés valóban igen veszélyessé vált a munkálatok miatt. A Széles utca végén a mély gödrök mentén itt-ott mutatóban akad pár méternyi inkább figyelmeztető, mint védőháló, azonban az utca végén a járda mellett minden korlát, védőháló nélkül tátong a mély árok, mely fenekén a cserélendő csövek húzódnak. Isten mentsen minden gyalogost attól, hogy a szürkületben vagy a sötétben ide leessen, mert bizonyára nem fog épen kijutni onnan. De, ha letér az árok menti veszedelmes járdáról az ember, s valahogy tovább akar haladni, úgy egyből a forgalmas úttesten találja magát, ahol három irányból érkeznek a kocsik. Itt a kereszteződés miatt még a túloldalra sem lehet átmenni. Marad tehát a kaszkadőri bátorság és esetleg az ima, miközben a gyalogos továbbevickél a méteres árok mentén a robogó autók között, míg elér a biztonságosabb útszakaszig. A munkálatok elején ki van téve a korlátra a figyelmeztető tábla, azonban odébb, pont a veszélyes részeken semmi figyelmeztetés, semmi korlát. Kérdésünkre a munkások a vállukat vonogatták, ők (állítólag) szabályszerűen jártak el, amúgy sem nyilatkozhatnak, ez a vezetőség dolga. A munkálatok helyszínén amúgy ki van téve, hogy építkezési terület, felelte az egyik munkás, a többi nem az ő dolguk. Ez utóbbiban akár igaza is lehet, azonban felvetődik a kérdés, hogy azok, akik elrendelték és így oldották meg itt a gyalogosok közlekedését, egyáltalán jártak a helyszínen? Látták, megnézték, hogy itt szó szerint életveszélyes helyzetet kreáltak a közlekedőknek? És ezen az állapoton nem segít egy-két kirakott tábla.

Mindenesetre míg az illetékesek mégis méltóztatnak felülvizsgálni ezt a veszedelmessé vált szakaszt, s talán valami járható megoldást találni, azt javasoljuk olvasóinknak, nagyon óvatosan, körültekintően közlekedjenek a Széles utca barokk palota fele vezető végén.

Szőke Mária