Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Versenyfelhívás: Arany-versek Bűvöletében

A 22. Arany János Szavalóverseny 2017. március 4–5-én kerül megrendezésre a költő szülővárosában, Nagyszalontán, Arany-versek Bűvöletében címmel.

Egy korábbi verseny díjazottjai

Egy korábbi verseny díjazottjai

Négy korcsoportban várják a benevezőket, 7-8., 9-10., 11-12. osztályosok, valamint felnőttek mérhetik össze tudásukat és tehetségüket. Kötelező két témakörben verset választani:

  • Arany János elbeszélő költeményeinek részlete;
  • Arany János és a hit.

Mindkét kategóriában legtöbb 4 perces lehet az előadás.

A szavalóverseny a jubileumi évre (Arany János születésének 200. évfordulójára) való tekintettel világméretűvé bővül. Elődöntőt régiónként tartanak. Az elődöntők időszaka 2016. november 1.–2017. január 31.

Korcsoportonként egy-egy fő képviseli a következő régiókat: Nyugat-Dunántúl, Felvidék, Közép-Dunántúl, Vajdaság, Dél-Dunántúl, Kárpátalja, Közép-Magyarország, Ausztria, Észak-Magyarország, Horvátország, Észak-Alföld, Szlovénia, Dél-Alföld, Székelyföld, Partium, Bánság, Nagyszalonta, valamint várják a diaszpóra magyarságának képviselőit, (korcsoportonként nyolc fő), világhálón bejelentkezve. Így a teljes, döntős mezőny korcsoportonként 25 fő.

Az Arany Versek Bűvöletében (Arany VB) döntőjét 2017. március 4-én tartják Nagyszalontán. Korcsoportonként ötfős, színészekből és szakemberekből álló zsűri rangsorolja a versenyzőket.

A megmérettetés érdekessége, hogy a személyesen jelenlévő 18 versenyző mellett 7 virtuálisan fellépő versenyzőt is meghallgatnak, a teremben elhelyezett kivetítő segítségével.

A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület minden évben odaítéli a teljes mezőny legkiemelkedőbb szavalójának az Arany János díjat. Ezért március 5-én, vasárnap délelőtt korcsoportonként az első három helyezett ismét a zsűri elé áll. A 12 versenyző közül választja ki a zsűri az Arany János-díjas szavalót.

Ezt követően az Arany VB a díjkiosztóval zárul. Az első három helyezett és a fődíjas könyvjutalmat és oklevelet, a többi versenyző részvételi emléklapot és könyvet kap.

 

Benevezés

A benevezéseket legkésőbb 2016. október 15-ig kell eljuttatni az Arany János Művelődési Egyesület vezetőségéhez.

A jelentkezési lapon tüntessék fel: a versenyző nevét, korcsoportját, felkészítő tanára nevét és iskolája nevét, címét (amennyiben diákként jelentkezik a megmérettetésre), valamint az elérhetőségét (cím, telefon, email).

A jelentkezést elküldhetik postán a nagyszalontai Magyar Ház irodájába (Salonta, str. Kossuth nr. 16. Jud. Bihor, 415500, Romania), vagy interneten a patocs.julia@yahoo.com címre.

Az elődöntők helyszínéről és időpontjáról 2016 októberében tájékoztatják a benevezőket.