Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Versekkel a legkönnyebb megfogalmazni

Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó idén is folytatta önkéntes küldetését. A Kárpát-medence 114. helyszíneként Nagyváradon, az Ady Endre Líceumban tartotta meg az iskola IX. osztályos diákjainak rendhagyó történelem- és irodalomóráját az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, ennek diákáldozatait, a Corvin köz pesti srácait és lányait állítva a középpontba.

Tóth Péter Lóránt a diákok előtt

Tóth Péter Lóránt a diákok előtt

Tavaly Tóth Péter Lóránt Vasútállomás című előadásával József Attila emlékét idézte, és előadását közel 150, magyarországi és határon túli iskola – köztük Bihar megye hat oktatási intézménye – diákjai láthatták és hallhatták.

A tegnapi, rövid filmvetítésekre, valamint Radnóti Miklós, József Attila és Ady Endre tollából származó versidézetekre épített 1956-os emlékműsor Diákok voltak s ők csinálták a dicsőséges forradalmat címmel a két évvel ezelőtt még kunszentmiklósi tornatanárként tevékenykedő Tóth Péter Lóránt előadásában interaktív, barátságos és magával ragadó módon idézte a diákok elé a Corvin köz fegyvert fogó diákjait, akik október 23-án nem mentek iskolába.

versekkel a legkonnyebb 2

A két hete Moszkvából hazatért verselő egy nagy álmát valósította meg azzal, hogy rendhagyó óráival megpróbálhat kultúrát csepegtetni a fiatalok fejébe, és a történetek szereplőinek érzéseit továbbíthatja feléjük, amelyeket meggyőződése szerint versekkel a legkönnyebb megfogalmazni. „Mi az ember?” – tette fel a kérdést a műsor elején, és válaszában felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a külsejük mellett nagyobb érdeklődéssel szemléljék a bensőjüket, a lelküket, és a környezetüket, mert: „ahogy azt nagy költőink megírták örök érvényű verseikben, az ember önmagában semmit sem ér.” Az 1956-os forradalom és szabadságharc bátor diákjainak alakját, köztük Szeles Erikáét és Mansfeld Péterét kiemelve, Tóth Péter Lóránt a ma a levegővel magunkba szívott, láthatatlan és természetesnek vélt szabadság fogalmát járta körbe a kommunizmus zsarnokságában megfélemlített életek mindennapjait szemléltetve. Az élő történetek megszólaltatásával a versmondó reméli, hogy a mai gyerekek és a jövendő generációk nem felejtenek el visszanézni a múltba, és tehetségüket felismerve mernek majd élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek ma rendelkezésükre állnak, hogy boldogabb felnőtt életet élhessenek.

versekkel a legkonnyebb 3

Az előadás végén a fiatalok meghallgathattak a Lazio Milan futballcsapat az 1956-os szabadságharchoz kötött indulójának, illetve a november 28 és december 7 között Melbournben tartott olimpia Magyarország–Szovjetunió vízilabda mérkőzésének egy részletét, és egy családi közreműködéssel készült videofelvételt is.

Az emlékműsort Ady Endre líceumi előadását követően a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai is megtekintették.

Az előadásokat az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Szamos Mariann