Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Versek szárnyán: Zorkóczy Zenóbia előadásai Margittán

A január 15–22. között Margittán megtartott Magyar Kultúra Hetében Zorkóczy Zenóbia színművésznő vendégszerepelt iskolánkban. Itt-tartózkodása alatt óvodástól a felnőttig mindenkit megszólított és szórakoztatott szép magyar szóval, klasszikus és kortársköltők, írók verseivel, irodalmi alkotásaival.

Jelenet a műsorból

Jelenet a műsorból

Első ízben az óvodások számára mutatta be a Túl az Óperencián című interaktív előadását. Képzeletben az előadóval együtt a kis nézők is hajóra szálltak, és megismerkedtek a tengerek, óceánok élővilágával, sőt még egy tengeri bálba is ellátogathattak. Aztán egy trópusi szigeten pihentek meg, majd rövid ideig Grönlandon „telelhettek”. A nagyszerű előadás teljesen magával ragadta a kis közönséget, önfeledten vettek részt a játékban. Kicsi arcukkal még a művésznő arcjátékát is leutánozták. Bizonyíték volt ez arra, hogy szívvel-lélekkel átélték az előadást.

Másnap az V–VIII. osztályosok kapcsolódhattak be a Zénó, az elképesztő madárijesztő című előadásba. Ez alkalommal egy bajba jutott madárijesztő kérte a gyermekek segítségét életcéljának, hivatásának megtalálásában. A főhős tanácstalanságában, útkeresésében kicsit önmagukra is ismerhettek a saját életkérdéseikre éppen ebben a korban választ kereső kamaszok. A kezdetben kicsit bátortalan közönség pillanat alatt feloldódott, „belépett” a színdarabba, és boldogan elevenítette meg a tökök párbaját, zsűrizett a madarak énekversenyén, vagy muzsikált a rögtönzött zenekarban.

Pénteken délelőtt a művésznő közreműködésével a középiskolások egy – Ady Endre verseiből összeállított – rendhagyó irodalomórán vettek részt, este pedig a polgármesteri hivatal konferenciatermében a felnőtt közönség tekinthette meg a Szeretném, ha szeretnének című Ady-estet.

Vasárnap a református gyülekezetet örvendeztette meg az Ölelj magadhoz című, vallásos versekből összeállított imakompozícióval.

Zorkóczy Zenóbia színművésznő utolsó előadására január 22-én, a Magyar Kultúra Napján került sor, mikor is az I–IV. osztályosoknak, tanítóiknak és szüleiknek mutatta be a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című, ugyancsak interaktív műsort. A Hervay Gizella Kobak könyve és László Noémi verseiből összeállított humoros, ugyanakkor nagyon tanulságos műsor magával ragadta a kis nézőket, akik teljesen beleélték magukat a történet főhősének, Rosszcsont Zénónak a helyébe. A főhősnek adott tanácsaik alapján kiderült, hogy tökéletesen megértették az előadás üzenetét. Egymás szavába vágva mondták el, hogy mit is kellene tegyen Zénó, hogy többé ne nevezzék rosszcsontnak.

Sikeres és minden jelenlévő számára maradandó élményt nyújtó előadásokat láthattunk. Köszönjük a művésznőnek, hogy elfogadta meghívásunkat, és reméljük, hogy lesz még részünk hasonlóan gyümölcsöző találkozásban!

Bordás Mária